Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Merkelová sa ani po volebnej porážke nevzdáva: Bude presadzovať spoločné riešenie migračnej krízy

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová napriek porážkam v nedeľňajších voľbách v troch spolkových krajinách verí v spoločné európske riešenie migračnej krízy, ktoré mieni aj naďalej presadzovať.

"Musíme povedať, že včerajšok bol pre Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) ťažkým dňom," povedala podľa agentúry Reuters Merkelová po dnešnom stretnutí s vedúcimi predstaviteľmi svojej strany. Kancelárka pripustila, že na výsledky krajinských parlamentných volieb v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falcku a Sasku-Anhaltsku mala vplyv aktuálna problematika migrácie. Mnohí voliči podľa nej dali najavo nespokojnosť s tým, že sa na súčasnú krízu doposiaľ nepodarilo nájsť uspokojivé riešenie. 

"Bezpochyby sme prešli už dlhú cestu smerom k riešeniu utečeneckej otázky, ale stále ešte nemáme dlhodobé riešenie. Som pevne presvedčená, že potrebujeme európske riešenie, a to potrebuje čas," vyhlásila Merkelová. Podľa agentúry AP tak dala najavo, že napriek volebným neúspechom nemieni v tejto otázke meniť doterajší kurz. 

Nedeľňajšie parlamentné voľby v nemeckých spolkových krajinách Bádensko-Württembersko, Porýnie-Falcko a Sasko-Anhaltsko spôsobili podľa pozorovateľov politické zemetrasenie. 
Aj vďaka migračnej kríze sa do všetkých troch krajinských parlamentov (Landtag) dostali zástupcovia krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Etablované strany, teda Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej a Sociálnodemokratická strana (SPD) vicekancelára Sigmara Gabriela, naproti tomu utrpeli veľké straty. 

Volebné výsledky z trojice spolkových krajín znamenajú koniec doterajších koalícií; víťazné strany môžu potenciálne zostať pri moci, ale musia si nájsť nových partnerov. 

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu