Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európska centrálna banka má riskantný plán: Je to najradikálnejšie riešenie, tvrdia analytici

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) plánuje v rámci nového úverového programu platiť komerčným bankám, ktoré si od nej požičajú peniaze a tie následne poskytnú ako úver firmám a spotrebiteľom. Podľa analytikov je nový program zatiaľ najradikálnejším systémom na podporu spotrebiteľských a firemných úverov na svete.

Nečakane dôraznou zmesou nových krokov sa ECB snaží podporiť ekonomiku, zabrániť pokračovaniu veľmi nízkej inflácie v eurozóne a napraviť si reputáciu z konca minulého roka, kedy trhy sklamala nedostatočnými krokmi. Euro po týchto krokoch ECB najprv prudko kleslo, straty ale neskôr zmazalo.

Osobitné výhody pre banky

ECB dnes program zvýhodnených úverov predstavila spolu s ďalšími opatreniami na podporu hospodárskeho rastu a inflácie. Banky v rámci tohto programu môžu od ECB získať bezúročné úvery so 4-ročnou splatnosťou. Ak potom budú poskytovať vyšší objem pôžičiek firmám a spotrebiteľom, ECB im dá navyše 0,4 percenta z hodnoty úveru.

Banky v eurozóne budú tiež môcť využiť nový 4-ročný program lacných úverov. Tie budú v niektorých prípadoch zahŕňať aj osobitné výhody pre banky, ktoré si ponuku lacných úverov nenechajú pre seba. "Banka, ktorá je v poskytovaní úverov do reálnej ekonomiky veľmi aktívna, si môže požičať viac než tá banka, ktorá sa zameriava na iné aktivity," povedal na tlačovej konferencii prezident ECB Draghi.

Mario Draghi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

ECB ponúkne tieto úvery bankám celkovo v štyroch kolách, prvý z nich bude v júni. Dúfa pritom, že program sprístupní pôžičky spotrebiteľom a podnikom, a podporí tak hospodársky rast v eurozóne. Niektorí kritici však upozorňujú, že podobné programy ECB v minulosti nefungovali a že za nedostatočným objemom pôžičiek podnikom a spotrebiteľom nestoja ich vysoké náklady, ale nepriaznivé ekonomické podmienky.

Experti sú skeptickí

"Hádžu do bánk peniaze, tým sa ale nič zásadné nezmení," povedal agentúre Reuters ekonóm Carsten Brzeski zo spoločnosti ING. "ECB nemôže nútiť súkromný sektor, aby si išiel do banky pre peniaze. Úvery sú lacné už teraz. A vidíme rýchlejší rast pôžičiek? Nie," dodal. ECB stanovila ako horný limit programu 1,7 bilióna eur. Skutočná výška úverov poskytnutých bankám ale pravdepodobne bude oveľa nižšia.

Experti v rámci ECB po dvoch rokoch od udelenia úveru banke zhodnotia, ako sa zvýšil objem pôžičiek, ktoré táto banka poskytuje firmám a spotrebiteľom. Ak sa ukáže, že tento objem je minimálne o 2,5 percenta vyšší ako v čase udelenia úveru, dostane banka od ECB až 0,4 percenta sumy, ktorú si od nej vypožičala. To predstavuje rovnakú sadzbu, akú teraz ECB požaduje za peniaze, ktoré si u nej banky uloží.

Európska centrálna banka má
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ECB)

ECB depozitnú sadzbu znížila na mínus 0,4 percenta z doterajších mínus 0,3 percenta. Záporná depozitná sadzba má banky tiež nútiť k väčšiemu poskytovaniu pôžičiek. ECB v rámci podpory ekonomiky tiež rozšírila program nákupov dlhopisov na 80 miliárd eur mesačne z doterajších 60 miliárd eur mesačne. ECB tiež zahŕňa vedľa štátnych dlhopisov po novom aj dlhopisy vydané nebankovými spoločnosťami z eurozóny, ktoré majú vysoký rating. 

Draghi je opatrný

ECB znížila odhad tohtoročnej inflácie v eurozóne na 0,1 percenta z pôvodne očakávaného 1,0 percenta. V budúcom roku ECB očakáva zrýchlenie na 1,3 percenta namiesto pôvodne očakávaných 1,6 percenta. Cez prísun viac ako 700 miliárd eur do finančného systému eurozóny za posledný rok zostáva nepresvedčivý aj jej hospodársky výkon. Ekonomika eurozóny rástla v štvrtom štvrťroku medziročne o 1,6 percenta a rovnakým tempom sa zvýšila aj za celý rok.

ECB čaká, že ekonomika krajín eura tento rok vykáže rast o 1,4 percenta, hoci ešte v decembri odhadovala rast na 1,7 percenta. Prognózu na budúci rok ECB nechala bezo zmeny na 1,7 percenta, na rok 2018 počíta so zrýchlením tempa rastu na 1,8 percenta.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Časť kritikov tvrdí, že takto uvoľnená menová politika ECB by mohla viesť k nadhodnoteniu niektorých aktív, takže vlády jednotlivých krajín už by nemuseli vidieť dôvod reformovať svoju ekonomiku. Napríklad podpredseda poslaneckého klubu kresťanských demokratov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Ralph Brinkhaus povedal, že opatrenia ECB by mohli spôsobiť prehriatie realitného trhu.

Draghi vyhlásil, že keby sa ECB rozhodla pre stratégiu, v ktorej by odmietala všetko, mohla by nastať katastrofálna deflácia. Pripustil ale, že záporné sadzby majú svoje obmedzenia. Ďalšie kroky zrejme zamerajú na iné, nekonvenčné opatrenia.

Viac o téme: Európska centrálna banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu