Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Personálne zemetrasenie u oceľového giganta v Košiciach: Američania končia, hrozí prepúšťanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Najznámejšie slovenské oceliarne U.S. Steel sa rozhodli pre radikálne zmeny. Aktuálne rušia 29 pracovných miest vo vrcholovom manažmente a administratíve. Medzi čerstvo nezamestnanými sa ocitol viceprezident spoločnosti Vladimír Jacko, ale aj senior konzultant Anton Jura.

Podľa informácií, ktoré priniesol košický Korzár ide len o "začiatok výrazného zoštíhľovania administratívy, ktoré bolo podmienkou budúcich majiteľov železiarní zo spoločnosti Moravia Steel okolo známeho českého podnikateľa Tomáša Chreneka". Túto informáciu však na tlačovej konferencii, ktorá prebiehala v piatok na obed, vedenie poprelo.

Personálne zemetrasenie u oceľového
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Moravia Steel pritom mala oceliarne od Američanov prebrať 1. júla tohto roka. V U. Steele momentálne pracuje okolo 10 tisíc ľudí, a je najväčším zamestnávateľom v regióne. Situácia je napätá aj preto, že nikto zo zamestnancov nevie, čo bude ďalej. Odborový zväz KOVO, túto situáciu považuje za neštandardnú a vo štvrtok ráno zvolal mimoriadne zasadnutie.

Tvrdé opatrenia vedenia

Tam prijali stanovisko, v ktorom uvádzajú: „Rozhodnutie zamestnávateľa zrealizovať organizačné zmeny ku dňu 1.4. 2016 s rušením pracovných miest považujeme za veľmi tvrdé opatrenie, ktoré má dopad na konkrétne rodiny našich zamestnancov. Sme presvedčení, že prijaté rozhodnutie je v rozpore s platným Memorandom uzavretým medzi Vládou SR a spol. U.S. Steel Košice s.r.o.

Spoločnosť U.S. Steel košice začala výstavbu železiarní slávnostným výkopom v roku 2005.
Zobraziť galériu (5)
Spoločnosť U.S. Steel košice začala výstavbu železiarní slávnostným výkopom v roku 2005.  (Zdroj: SITA)

Vedenie odborárom odkázalo, že dôvodom prepúšťania sú podstatné nepriaznivé zmeny, s čím však oni nesúhlasia: Zdôrazňujeme, že ekonomická situácia v našich železiarňach bola v minulých obdobiach často omnoho zložitejšia a nepristupovalo sa k takýmto drastickým opatreniam v oblasti zamestnanosti. Toto poľutovaniahodné rozhodnutie bolo prijaté v dobe, keď ekonomické výsledky za rok 2015 sú neporovnateľne lepšie, ako vo zvyšku korporácie. Za tieto dobré výsledky boli vrcholovým manažérom vyplatené bonusy v rámci STIP programu.“

Návšteva z Pittsburgu

Ako povedal šéf odborárov U.S.Steele Mikuláš Hintoš, za rok 2015 bol čistý zisk v košickej spoločnosti 81 miliónov dolárov. Výpovede pre zamestnancov označil za neštandardné, pretože sa udiali v období, keď sú momentálne v procese kolektívnho vyjednávania. „Teraz sme ho museli prerušiť a preložiť na budúci týždeň, pretože práve dnes majú prísť najvyšší predstavitelia z Pittsburgu.“

Sídlo spoločnosti v Pittsburgu
Zobraziť galériu (5)
Sídlo spoločnosti v Pittsburgu  (Zdroj: SITA)

Vyjadril sa aj k rôznym informáciam o možnom predaji spoločnosti: „V súčasnosti sa na svete oceliarske spoločnosti nepredávajú, kvôli situácií na trhu s oceľou, kde nevieme konkurovať lacnej čínskej výrobe.“ Z obavy z ďalšieho možného prepúšťania, už o situácií v spoločnosti a so svojim stanoviskom, informovali listom premiéra Roberta Fica. „Zvoláme protestné zhromaždenia zamestnancov s cieľom upozorniť ich, že "dnes je to prvých 29 kolegov a o mesiac to môžeš byť Ty" a v prípade rozhodnutia našich orgánov budeme realizovať aj ďalšie nevyhnutné kroky v súlade s platnou legislatívou a Ústavou SR,“ dodáva Hintoš.

Vedenie pripúšťa ďalšie prepúšťanie

K situácií v železiarňach sa vyjadrilo aj vedenie U.S.Steelu. Hovorca Jána Bača poskytol stanovisko: „Celosvetová situácia v oblasti oceliarstva má značný dopad aj na našu spoločnosť. Obzvlášť v posledných šiestich mesiacoch pozorujeme masívny vzostup importovaných produktov za extrémne nízke dumpingové ceny. Manažment U. S. Steel Košice  podniká kroky súvisiace s problematickou situáciou. Súčasťou tohto procesu je tiež vytvorenie efektívnejšej organizačnej štruktúry v oblasti manažmentu a administratívy.

Premiér Robert Fico bol na návšteve železiarní niekoľkokrát.
Zobraziť galériu (5)
Premiér Robert Fico bol na návšteve železiarní niekoľkokrát.  (Zdroj: SITA)

Vedenie tiež potvrdilo, že do úvahy pripadá aj ďalšie prepúšťanie: Tieto kroky sú jednou z aktivít zameraných na prispôsobenie nákladov zložitým trhovým podmienkam, vrátane oslabenia cien ocele a dovozom ocele za neférových podmienok. Proces reštrukturalizácie sa dotkne administratívy a manažmentu. Celkový počet zamestnancov, ktorí budú týmto dotknutí závisí na výrobných a obchodných podmienkach a potrebách.“

Viac o téme: VýpoveďReštrukturalizáciaOceliarneU.S. Steel Košice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu