Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svet bije na poplach: Prezidentom USA sa môže stať extrémista a hulvát, znamenal by globálnu pohromu

Donald Trump robí v USA poriadny prievan. Zobraziť galériu (6)
Donald Trump robí v USA poriadny prievan. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká politická scéna je totálne hore nohami. Na pravici dominuje miliardár, celebrita, realitný magnát, tlčhuba a exhibiconista Donald Trump. Na ľavici zase starý socialista, ktorý atakuje známejšiu Hillary Clintonovú. Čo by sa stalo, keby sa americkým prezidentom stane Trump? Katastrofa, obávajú sa experti a odborníci. Práve preto kvôli nemu spísali veľký protest.

Na poplach bijú analytici, novinári a známe osobnosti. Šesťdesiatka republikánskych expertov v oblasti zahraničnej politiky podpísala petíciu proti kandidatúre Donalda Trumpa na úrad prezidenta a varovala pred jeho programom. Text listu sa dnes objavil na sociálnych sieťach. Signatári uvádzajú, že Trumpove predstavy a návrhy môžu ohroziť národnú bezpečnosť USA.

Hrozba pre najväčšiu svetovú mocnosť

"Trumpove vyhlásenie nás vedú k záveru, že ako prezident by využil svoju autoritu spôsobom, ktorý by krajinu urobil menej bezpečnú a obmedzil by náš vplyv vo svete," cituje z listu agentúra AP. "Jeho predstavy o tom, ako využívať prezidentskú moc proti odporcom, sú jasným ohrozením občianskych slobôd v Spojených štátoch."

Donald Trump
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Medzi signatármi listu sú napríklad bývalý šéf Svetovej banky a námestník ministra zahraničia USA Robert Zoellick, niekdajší americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff alebo čelný úradník Pentagonu v ére Georgea Busha mladšieho Dov Zakheim. Podpisy takých osobností, ako niekdajšej prezidentskej poradkyňe Condoleezy Riceovej alebo bývalého ministra zahraničia Colina Powella ale chýbajú; podľa AP nie je jasné, či boli o podpis požiadaní.

Konzervatívci proti Trumpovi

Proti Trumpovi sa zjednotil aj veľmi vplyvný, pravicový magazín National Review. Na titulnú stranu zavesili jeho podobizeň s nápisom "Konzervatívci proti Trumpovi". V texte známi autori píšu, prečo by sa nemal stať prezidentom. Hovoria o ňom ako o neriadenej strele, ktorá nemá s konzervativizmom nič spoločné.

Donald Trump
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Economist: Je na čase ho vyraziť

Známy liberálny týždenník Economist ho taktiež zaradil na titulku s nápisom "Je na čase ho vyraziť". V krátkosti najznámejší ekonomicko-politický časopis uvádza, že jeho politika sa dá zhrnúť do jedného slova: fantazmagória.

Zlý vtip sa stáva realitou

Obavy a zmätok vyvoláva Trumpova nominačná kandidatúra aj medzi politikmi a novinármi vo svete. "Jeho kandidatúra otvorila dvere šialenstva: nemysliteľné sa môže stať skutočnosťou a zlý vtip sa stáva realitou," napísal dnes nemecký denník Handelsblatt. "Čo skôr vyzeralo smiešne, musí dnes byť predmetom vážnej diskusie," uviedol denník.

Donald Trump
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ohromil planétu, destabilizuje medzinárodný poriadok

"Žiarivý vzostup newyorského magnáta ohromil polovicu planéty," píše španielsky denník El País. Podľa komentára rakúskeho denníka Salzburger Nachrichten by bolo hrubou chybou považovať Trumpa za politického klauna. "Jeho zvolenie za prezidenta by veľmi ohrozilo USA aj celý svet. Nacionalistická a šovinistická politika neurobí Ameriku veľkú, ale špinavú, a vyvolá riziko destabilizácie medzinárodného poriadku," usudzuje rakúsky denník.

Izraelu vadia výroky o Židoch

Podľa izraelského experta Ejtan Gilboa vzťah Tel Avivu k Trumpovi najlepšie vystihuje slovo "zmätok". Izrael sa dokáže vyrovnať s jeho názormi na politickú korektnosť a nebezpečenstvo islamského extrémizmu alebo s návrhom na múr na hraniciach s Mexikom. Trumpove výroky o Židoch ale mnohí považujú za necitlivé, myslí si Gilboa.

Donald Trump
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Globálna pohroma

Podľa komentáre denníka The Financial Times by Trumpovo víťazstvo znamenalo "globálnu pohromu". Je to "hlásateľ paranoidných predstáv, xenofób a ignorant bez skúseností s politikou". Môže byť prirovnaný k bývalému talianskemu premiérovi Silviovi Berlusconimu, avšak bez jeho šarmu a obchodníckej intuície. "Trump je hrubo nekompetentný pre najdôležitejší svetový politický úrad," zhrnul hodnotenie The Financial Times.

Viac o téme: PrezidentRepublikánKandidát USADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu