Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americkí experti varujú: Trump nie je spôsobilý byť najvyšším veliteľom ozbrojených síl

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americkí republikánski experti pre otázky národnej bezpečnosti varovali, že súčasný favorit v boji o stranícku prezidentskú nomináciu Donald Trump nie je spôsobilý stať sa najvyšším veliteľom ozbrojených síl USA. Desiatky expertov označili Trumpove názory na kľúčové bezpečnostné otázky za nebezpečné a neinformované, napísala dnes agentúra AP.

Kritika voči Trumpovi sa objavila v liste, zverejnenom v noci nadnes na internete, pod ktorý sa podpísalo viac ako 70 konzervatívnych odborníkov vrátane Michaela Chertoffa, ministra pre vnútornú bezpečnosť v administratíve exprezidenta Georgea W. Busha.

Experti v liste zdôraznili, že sa líšia v názoroch na mnohé otázky, ale zhodujú sa v tom, že budúcim prezidentom USA by sa nemal stať Donald Trump. V záujme tohto spoločného cieľa mienia podnikať aj ďalšie kroky.

Kontroverzný newyorský miliardár je podľa signatárov listu "v jadre" nečestný človek. Experti odsúdili Trumpove názory podporujúce využívanie mučenia u osôb podozrivých z terorizmu, jeho protimoslimskú rétoriku a obdiv k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Kritizovali tiež Trumpovo odhodlanie viesť obchodné vojny, ktoré by podľa nich v globálne prepojenom svete spôsobili ekonomickú katastrofu. 

V zozname osobností podpísaných pod listom sú viaceré známe osobnosti, ktoré zastávali vládne posty za vlády republikánskych prezidentov Ronalda Reagana a Georgea W. Busha, napríklad Fran Townsend, Eliot Cohen, Dov Zakheim či Robert Zoellick - bývalý prezident Svetovej banky. 

V podobnom duchu dnes voči Trumpovi vystúpil aj prominentný republikán John McCain, predseda výboru amerického Senátu pre ozbrojené služby. Republikáni by podľa neho mali "dlho a tvrdo rozmýšľať, koho by si želali na pozícii budúceho hlavného veliteľa ozbrojených síl a lídra slobodného sveta". 

Agentúra AP v súvislosti s listom expertov poznamenala, že v prípade víťazstva v prezidentských voľbách by mal Donald Trump zrejme problém s výberom skúsených konzervatívnych odborníkov pre otázky národnej bezpečnosti.

Mexická vláda Trumpovi odkazuje, že za múr na hraniciach platiť nebude 

Mexická vláda dnes prvýkrát priamo reagovala na vyjadrenie amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, ktorý prisľúbil, že v prípade svojho zvolenia nechá postaviť múr po celej dĺžke americko-mexických hraníc a donúti Mexiko, aby zaň zaplatilo. 

Mexický minister financií Luis Videgaray "dôrazne a kategoricky" vyhlásil, že účet za tento Trumpom prisľúbený projekt jeho krajina financovať nebude. "Mexiko nebude za žiadnych okolností platiť za múr, ktorý navrhuje pán Trump," povedal Videgaray televíznej stanici Milenio. 

Navrhovaný múr v Mexiku vyvolal ostrú kritiku širokej verejnosti, tamojšia vláda sa však až doteraz priamej reakcii naň vyhýbala, uviedla agentúra AP. Poslanci miestneho parlamentu v hlavnom meste Mexika dnes zároveň jednohlasne schválili rezolúciu požadujúcu pre Trumpa zákaz vstupu do krajiny, čím reagovali na jeho opakované znevažujúce vyjadrenia na adresu mexických prisťahovalcov v USA. Trump je v súlade s výsledkami primárok momentálne favorizovaným republikánskym kandidátom na post amerického prezidenta.

Viac o téme: Donald TrumpSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu