Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Indonéziu zasiahlo mohutné zemetrasenie: Hlásia prvé obete, varovanie pred cunami odvolali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

JAKARTA – Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,9 zaznamenali dnes juhozápadne od pobrežia indonézskeho ostrova Sumatra, informoval o tom americký geologický úrad USGS, ktorý znížil pôvodne uvádzanú silu otrasov z 8,2 a 8,1 na 7,9. Epicentrum zemetrasenia bolo 808 kilometrov juhozápadne od Padangu.

Červený kríž je v pohotovosti, otrasy podľa niektorých informácií cítili aj v Singapure. Podľa agentúry Reuter následkom zemetrasenia niekoľko ľudí zomrelo, ich počet zatiaľ nie je známy. Austrália a Indonézia odvolali varovanie pred cunami.

"Okolo dvadsiatej hodiny (tamojšieho času, pozn. red.) sme zacítili vibrácie, všetci sme v panike vybehli z mešity," vyjadrujú sa miestni obyvatelia. V meste Padang, najbližšie k miestu udalosti, vyzvali ľudí, aby vyšli z domovov. 

Austrálska meteorologická kancelária vydala varovanie pre vzdialené Kokosové a Vianočné ostrovy. Nenariadili evakuáciu, ale varovali pred silnými a nebezpečnými prúdmi, ktoré sa môžu objaviť. Ľudia by mali zabezpečiť svoje lode a vyhnúť sa pobrežnej oblasti.

Epicentrum otrasov se nachádzalo 808 kilometrov juhozápadne od mesta Padang, ktoré je metropolou provincie Západná Sumatra. Otrasy vychádzali z relatívne malej hĺbky. V decembri 2004 postihlo túto oblasť Indického oceánu zemetrasenie o sile 9,1 stupňa, po ktorom nasledovala prívalová vlna cunami. Katastrofa si vyžiadala viac ako 230-tisíc mŕtvych.

 

Viac o téme: CunamiZemetrasenie Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu