Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

WikiLeaks šokuje: Americká tajná služba odpočúvala rozhovor Merkelovej a tohto muža!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Agenti americkej tajnej služby údajne v roku 2008 odpočúvali telefonické konverzácie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Vyplýva to z najnovších dokumentov, ktoré zverejnil projekt WikiLeaks, píše agentúra DPA.

V telefonáte, ktorý mali odchytiť agenti americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), generálny tajomník vyjadril na adresu Merkelovej kompliment ohľadom jej snahy v boji proti klimatickým zmenám, ako aj toho, ako sa k tejto agende usiluje priviesť aj ďalších lídrov EÚ. 

Pan Ki-mun Merkelovej podľa citovaných dokumentov ďalej povedal, že bez pokračujúceho vedenia EÚ v tejto otázke bude OSN iba veľmi ťažko presadzovať záväzky pred vtedy nadchádzajúcou konferenciou o klimatickej zmene v poľskej Poznani. 

Šéf OSN v tomto telefonáte vyjadril tiež optimizmus nad nedávnym zvolením Baracka Obamu za prezidenta USA. Tento fakt podľa neho predstavoval možnosť primať Spojené štáty, aby sa viac zapájali do vyjednávaní o klimatickej zmene. 

Nemecké médiá zverejnili už vlani informácie získané prostredníctvom projektu WikiLeaks o tom, že americká služba NSA odpočúvala úrad nemeckého kancelára celé desaťročia. Diať sa to malo aj v prípade Merkelovej predchodcov. 

Najnovšie dokumenty, v ktorých sa citujú telefonáty úradujúcej nemeckej kancelárky Merkelovej s generálnym tajomníkom OSN, priniesla tá istá trojica médií ako vlani - denník Süddeutsche Zeitung a televízne stanice NDR a WDR. 

"Dnes sme dokázali, ako boli súkromné stretnutia generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna o tom, ako zachrániť planétu pred klimatickou zemnou, špehované krajinou sústredenou na ochranu svojich najväčších ropných spoločností," povedal v súvislosti s týmito materiálmi zakladateľ projektu WikiLeaks Julian Assange. "Bude zaujímavé sledovať reakciu OSN, pretože pokiaľ môže byť bez dôsledkom cieľom generálny tajomník, tak potom je ohrozený hocikto od svetových lídrov po upratovačov ulíc," dodal. 

Taliansko si predvolalo veľvyslanca USA po správach o odpočúvaní Berlusconiho

Talianske ministerstvo zahraničných vecí si včera predvolalo amerického veľvyslanca v krajine Johna Phillipsa kvôli "objasneniu" správ talianskych médií o tom, že americká tajná služba mala v roku 2011 odpočúvať mobilný telefón vtedajšieho talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho a niekoľko jeho spolupracovníkov. 

Denník La Repubblica a týždenník l'Espresso dnes zverejnili správy, že údajná špionáž americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) sa mala diať koncom roku 2011 v čase obáv medzinárodného spoločenstva, či je talianska vláda schopná zvládnuť prehlbujúcu sa dlhovú krízu v krajine. V dôsledku tlaku Berlusconi napokon odstúpil.

Talianske médiá citovali dokumenty zverejnené projektom WikiLeaks, čo talianske ministerstvo zahraničných vecí označilo za "nerozvážnosť".

Taliansko a Spojené štáty sú neochvejnými spojencami. Bývalý premiér a mediálny magnát Berlusconi sa podľa AP svojho času dobrými vzťahmi s Washingtonom často prezentoval.

Americké veľvyslanectvo v Taliansku predvolanie svojho diplomata Phillipsa nateraz nekomentovalo, nevyjadrilo sa ani k priebehu stretnutia.

Viac o téme: Angela MerkelováPan Ki-mun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu