Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký únik informácii v Česku: Obrovské milióny za rukojemníčku, tá sa vrátiť nechce!

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (Zdroj: SITA)

PRAHA - Len tri dni po zverejnení informácií o tom, že české tajné služby sa zaoberajú únikom informácií z rokovania predsedníctva Bezpečnostnej rady štátu v súvislosti s piatimi občanmi unesenými v Libanone, prišla dnes z Prahy ďalšia podobná

Úrad vlády ČR nechá preskúmať možný únik informácií o vykúpení dvoch mladých českých občianok unesených v Pakistane, ktoré sa na verejnosť mohli dostať údajne tiež zo zasadania Bezpečnostnej rady štátu. 

O preskúmaní tejto kauzy hovoril dnes premiér Bohuslav Sobotka s tým, že úrad podal pre možné úniky príslušné podnety na inštitúcie, ktoré budú konať. Súčasne netajil predpoklad, že celá situácia sa prešetrí. 

Líder opozičných občianskych demokratov z ODS Petr Fiala sa nechal počuť, že je výborné a že všetci nepochybne musia privítať, že sa obe ženy mohli vrátiť do ČR, avšak súčasne dodal, že je škandálne, že na verejnosť uniklo, čo predchádzalo návratu dvojice Hanka Humpálová a Tonča Chrástecká do vlasti. 

Podľa jeho názoru sú po úniku chúlostivých informácií v budúcnosti ohrozené tisíce občanov ČR, informoval internetový server Novinky.cz. Podľa týždenníka Respekt zaplatila ČR za prepustenie oboch žien po dvoch rokoch zadržiavania v Pakistane šesť miliónov dolárov. České médiá sa teraz zaoberajú aj otázkou, prečo sa jedna z unesených vlani pokúsila vrátiť do Pakistanu, pričom ju zadržali v Turecku. Popri verzii o pôsobení tzv. štokholmského syndrómu na rukojemníčku experti nevylučujú, že Češka mohla v zajatí porodiť dieťa, ktoré únoscovia naďalej zadržiavajú. Oficiálne miesta však správy o výkupnom, ani o pokuse o návrat jednej z rukojemníčok nekomentujú.

Viac o téme: Peter FialaBohulsav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu