Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Špeciál s piatimi Čechmi zadržiavanými v Libanone pristál v Prahe: Oficiálne prepustili Fajáda

Robert Pelikán nepovolil vydanie Fajáda do USA
Robert Pelikán nepovolil vydanie Fajáda do USA (Zdroj: youtube.com)

PRAHA - Český vládny špeciál vezúci piatich občanov ČR, ktorí boli v Libanone zadržiavaní od júla minulého roka, pristál dnes v Prahe po lete z Bejrútu. Mužov sprevádzali českí policajti. Potvrdili sa tak informácie, ktoré pre internetový server iDNES.cz naznačila už skôr editorka libanonského servera DailyStar.co.lb a následne potvrdila aj hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Michaela Lagronová.

Po prílete do českej metropoly čaká mužov rutinná zdravotná prehliadka. Z Bejrútu smeruje však do Prahy podľa dvoch nemenovaných zdrojov servera aj libanonské lietadlo, ktorým z Česka zrejme odletí údajný spolupracovník libanonských tajných služieb, dnes oficiálne na slobodu prepustený Alí Fajád. Vydanie tohto muža na trestné stíhanie do USA, kde ho podozrievajú z podpory terorizmu a ilegálneho obchodovania so zbraňami, nepovolil minister spravodlivosti ČR Robert Pelikán. 

Päticu mesiace nezvestných občanov ČR tvorili Fajádov právnik Jan Švarc, organizátor ich cesty do Libanonu, príslušník českých bezpečnostných zložiek Martin Psík, ktorý podľa portálu iDNES.cz plnil v Libanone úlohy tajnej služby, ako aj reportéri jindřichohradeckej televízie Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň a ich tlmočník Adam Homsi. Dobeš a Kofroň mali za prísľub rozhovoru so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom nakrúcať reportáže z utečeneckých táborov. 

Úlohu vojenského spravodajstva a jeho príslušníka Martina Psíka v prípade dnes predpoludním v Poslaneckej snemovni vysvetľoval členom komisie na kontrolu tejto tajnej služby jej šéf Jan Beroun. "Určite je to nepríjemná situácia, ale viac by som sa k tomu nechcel vyjadrovať," poznamenal aj s ohľadom na prebiehajúce vyšetrovanie polície. Tá sa okrem iného sústreďuje na zodpovedanie otázky, ako vojenská a civilná rozviedka koordinovali svoje informácie. Beroun však špekulácie médií v tejto oblasti označil za nafúknutú bublinu.

Ambasáda USA je šokovaná rozhodnutím Prahy nevydať Fajáda

Veľvyslanectvo USA v ČR je šokované rozhodnutím českej strany nevydať Alída Fajáda a Chalida El Marabiho do Spojených štátov a domnieva sa, že tým vážne utrpí spolupráca orgánov činných v trestnom konaní oboch krajín. Pre podobné rozhodnutie nejestvuje podľa americkej strany žiadne ospravedlnenie. 

Z vyhlásenia signovaného americkým veľvyslancom v ČR Andrewom Schapirom ďalej vyplýva, že obaja muži čelia pred americkým federálnym súdom žalobe z prípravy vrážd zamestnancov americkej vlády, z pokusu získať, prepraviť a použiť protilietadlové strely a z pokusu poskytnúť materiálnu podporu teroristickej organizácii.

Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka sa vyjadril, že USA by rozhodnutie Prahy mali rešpektovať, a poznamenal, že minister spravodlivosti postupoval v súlade s českou legislatívou. Samotný šéf rezortu spravodlivosti ČR Robert Pelikán, ktorý v konečnom dôsledku rozhodol o nevydaní oboch menovaných do USA, sa dnes už skôr vyjadril, že o tomto zámere hovoril s americkým veľvyslancom Andrewom Schapirom a záležitosť mu vysvetlil.

Pri rozhodovaní zohľadnil podľa vlastných slov dôkazy i skutkovú podstatu činov oboch mužov, ale aj informácie spravodajského charakteru. Súčasne pripustil, že išlo o rozhodnutie politické a medzinárodnopolitické. 

Viac o téme: LibanonAlí Fajád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu