Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odveta za krásnu Alexandru, ktorú zavraždili: VIDEO Skupina Švédov zaútočila na prisťahovalcov

nebohá Alexandra Mezherová
nebohá Alexandra Mezherová (Zdroj: Foto: Facebook)

ŠTOKHOLM - Nepokoje v uliciach Štokholmu vyvolala nedávna násilná smrť krásnej humanitárnej pracovníčky v ubytovni pre neplnoletých utečencov. Švédska polícia zatkla v piatok večer v centre Štokholmu štyroch zamaskovaných mužov, ktorí rozdávali letáky vyzývajúce na účasť na protestoch proti utečencom. Podľa policajnej hovorkyne bol jeden zo zadržaných obvinený z napadnutia policajtov a zvyšní traja z toho, že sa maskovali na verejnosti, čo je vo Švédsku zakázané.

Všetkým zadržaným hrozia pokuty. Podľa agentúry AFP mal pri sebe jeden zo zadržaných nôž. V centre švédskej metropoly sa v piatok večer zišlo niekoľko desiatok zamaskovaných mužov a vyvolávali incidenty s ľuďmi, ktorí podľa výzoru patria k prisťahovalcom. Akcie sa zúčastnilo 50 až 100 mužov. Zišli sa na centrálnom námestí Sergels Torg, čo je pešia zóna, kam chodia často bez sprievodu mladí prisťahovalci. Denník Aftonbladet napísal, že sa gang vrhal na zjavných cudzincov a rozhadzoval letáky, ktorých text vyzýval "potrestať severoafrické deti ulice, tak ako si zaslúžia".

 

"Videl som skupinu zamaskovaných mužov oblečených do čierneho, ktorí začali biť cudzincov. Videl som, že zaútočili na tri osoby," povedal svedok. Úrady vraj ale o plánovanej akcii vedeli vopred a v centre metropoly boli poriadkové jednotky vrátane vrtuľníkov. Server Nordfront, ktorý používa neonacistické Hnutie švédskeho odporu, o akcii informovalo ako o pokuse "asi stovky chuligánov" urobiť "poriadok medzi prisťahovaleckými zločincami zo Severnej Afriky".

Podľa medializovaných informácií v krajine vypukol konflikt kvôli pondelkovej násilnej smrti krásnej švédskej humanitárnej pracovníčky Alexandry Mezherovej. Našli ju dobodanú v meste Mölndal v ubytovni pre neplnoletých utečencov, ktorí prišli do krajiny bez sprievodu rodičov. O život ju mal pripraviť len 15-ročný mladík.

Vo Švédsku vlani požiadalo o azyl asi 163.000 utečencov, ministerstvo vnútra ale tento týždeň oznámilo, že vyhostí neúspešných žiadateľov, čo má byť až polovica z tohto počtu. Švédsko patrí spolu s Nemeckom a Rakúskom ku krajinám, ktoré počas súčasnej migračnej krízy prijali najviac žiadostí o azyl. Situácia vo Švédsku sa však podľa tamojšieho premiéra Stefana Löfvena stala "neudržateľnou", a krajina preto musela zaviesť kroky vedúce k obmedzeniu počtu prijímaných utečencov vrátane hraničných kontrol. Premiér zároveň na ekonomickom fóre v Davose nedávno povedal, že ak krajiny EÚ nenájdu do dvoch mesiacov spoločnú reč v otázke riešenia migračnej krízy, bude ohrozená únia aj schengenský priestor voľného pohybu.

Viac o téme: TragédiaSmrťMigrantiŠtokholm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu