Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Snehové búrky ochromili východnú Európu: Chaos v doprave, rušia vlaky aj lietadlá

V rumunskej Bukurešti je situácia kritická Zobraziť galériu (7)
V rumunskej Bukurešti je situácia kritická

BUKUREŠŤ - Snehové búrky a vietor sužujú východ Európy a spôsobujú chaos v doprave. Pod snehom sú okrem Českej republiky aj časti Rumunska, Bulharska, Srbska či Poľska. Chorvátske pobrežie Jadranského mora zasiahli nezvyčajne nízke teploty a prudký vietor.

Snehové búrky si dnes v niektorých častiach východnej Európy vynútili uzavretie ciest alebo rušenie železničných a leteckých spojov a spôsobili tiež výpadky elektriny.

Snehové búrky ochromili východnú
Zobraziť galériu (7)

Rumunské ministerstvo dopravy oznámilo, že dnes bolo kvôli hustému sneženiu uzavretých 12 hlavných ciest a kvôli prudkému vetru tri čiernomorské prístavy. Okrem toho bolo zrušených 20 vlakových spojov a najmenej tri lety. V Rumunsku bolo takisto 14 obcí odrezaných od dodávok prúdu. Ministerstvo školstva vyhlásilo na pondelok snehové prázdniny v Bukurešti a v ďalších regiónoch na juhovýchode Rumunska.

Snehové búrky ochromili východnú
Zobraziť galériu (7)

Rumunské ministerstvo vnútra uviedlo, že s odpratávaním snehu pomáha aj 6000 policajtov. Snehom sa brodili aj stovky utečencov, ktorí prišli z Macedónska do juhosrbského Preševa, kde ich čakali teploty pod nulou. Lekárka pôsobiaca v tamojšom registračnom centre Milica Nikoličová povedala, že utečencom hrozia omrzliny. Humanitárni pracovníci v tábore vydávali migrantom teplý čaj a polievku.

Snehové búrky ochromili východnú
Zobraziť galériu (7)

Mráz a vietor bičujú pobrežie Jadranského mora v Chorvátsku, čo viedlo k prerušeniu prevádzky niektorých trajektov a tiež leteckej dopravy v Dubrovníku. 

Po týždňoch takmer jarného počasia sa zima ohlásila aj v Bulharsku. V Sofii dnes motoristi museli vyhrabávať svoje automobily spod nánosov snehu. V niektorých oblastiach Bulharska ho napadlo až 40 centimetrov a teploty klesli až na desať stupňov pod nulu. Meteorológovia pritom očakávajú ďalšie sneženie.

Snehové búrky ochromili východnú
Zobraziť galériu (7)

Sneh a ľad dnes obmedzil železničnú dopravu v niektorých častiach Nemecka. Cestujúci sa museli zmieriť s meškaniami od 30 do 40 minút, informovala agentúra DPA. Na hlavných tratiach medzi Hannoverom a Berlínom a Würzburgom a Fulda majú rýchlovlaky povolenú najvyššiu rýchlosť 200 kilometrov za hodinu, pričom normálne je povolené až 300 kilometrov za hodinu.

Snehové búrky ochromili východnú
Zobraziť galériu (7)

Na trať medzi obcami Triberg a Hornberg v pohorí Čierny les sa pod ťarchou snehu vyvrátil dub, takže cestujúci museli prestupovať na iné spoje alebo počkať na zriadenie náhradnej autobusovej dopravy.

Viac o téme: MrazyZimaTeplotyExtrém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu