Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako za Hitlera? V Rusku hromadne pálili knihy podporené miliardárom Sorosom: Ideologický boj!

George Soros
George Soros (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vedenie vysokej baníckej školy v severoruskej Vorkute spálilo na hranici desiatky kníh vydaných s prispením nadácie Open Society Foundations amerického investora Georgea Sorosa. Oznámil to moskovský rozhlas. Publikácie z odboru logiky, ekonómie a dejín umenia podľa vedenia školy propagovali názory cudzie ruskej štátnej ideológii.

Pálenie kníh podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy nariadilo ministerstvo školstva severoruskej Komiskej republiky, kde Vorkuta leží. Stovky publikácií vydaných s prispením Sorosovej nadácie majú byť zlikvidované aj v štátnej univerzite v ďalšom komiskom meste Uchte. Podľa oznámenia, knihy vydané s podporou Sorosovej nadácie "formujú v mysliach mládeže skreslené chápanie ruských dejín a popularizujú názory, ktoré sú cudzie ruskej ideológii". Vo Vorkute nevhodnú literatúru pálili na školskom dvore.

 

Sorosovú nadáciu Open Society Foundations vlani v novembri označila ruská generálna prokuratúra za nežiadúcu organizáciu. Umožnil jej to nový ruský zákon, ktorý prezident Vladimír Putin podpísal v máji. Ukladá justičným orgánom zakázať organizácie, ktoré "ohrozujú ústavný poriadok krajiny a jej obranyschopnosť alebo bezpečnosť". Sorosov fond pôsobí v tridsiatich krajinách sveta. V Rusku fungoval od roku 2003 a uvoľnil pre potreby ruských neziskových organizácií viac ako miliardu dolárov.

Viac o téme: Vladimir PutinGeorge SorosOpen Society Foundations
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu