Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Alexandra (19) je najmladšou miliardárkou sveta: Tínedžerka možno o pár rokov pokorí aj Babiša

Alexandra Andresenová miluje kone. Zobraziť galériu (3)
Alexandra Andresenová miluje kone. (Zdroj: Instagram/AlexandraAndresen)

NEW YORK/OSLO - Milovníčka koní z Nórska, ktorá profesionálne súťaží v drezúre, sa podľa časopisu Forbes stala najmladšou miliardárkou sveta. V každoročnom rebríčku najbohatších ľudí síce neobsadila poprednú priečku, ale v jej veku aj tak vlastní obrovský majetok, o ktorom sa obyčajným smrteľníkom môže len snívať.

Nový rok ako z hororu: Najbohatší ľudia sveta prišli za týždeň o stovky miliárd, čo je za tým?

Alexandra Andresenová a jej sestra Katharina (20) zdedili svoje 1,2-miliardové šťastie od svojho bohatého otca, Johana F. Andresena, ktorý na ne preniesol svoj podiel v najväčšej spoločností v Nórsku, Ferd Holdings. Stalo sa tak už roku 2007 a každá dostane 42,2 percenta, ale toto vlastníctvo bolo zverejnené až po dovŕšení plnoletosti z dôvodu daňových zákonov na ochranu detí a mladistvých, informoval NY Post. Dedičky sa tak umiestnili v zozname najväčších svetových miliardárov na 1475. mieste.

Alexandra (19) je najmladšou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/AlexandraAndresen)

Napriek veľkej zodpovednosti pracovať pre rodinnú súkromnú investičnú spoločnosť má Alexandra aj iné záujmy. Poctivo trénuje, aby sa jej podarilo prebojovať na letné olympijské hry v Tokiu, ktoré sa uskutočnia v roku 2020. Jej staršia sestra Katharina v súčasnosti študuje na Amsterdam University College.

Rodina svoje imanie získala v tabakovom priemysle, keď Alexandrin pra-pra-pradedo založil jeden z najväčších podnikov na výrobu cigariet v Nórsku. Spoločnosť bola predaná v roku 2005 za pol miliardy dolárov a financie boli investované do nehnuteľností a hedgeových fondov. Mladá boháčka však na stránke spoločnosti Ferd Holdings tvrdí, že na úspech nestačia len peniaze. To sa snaží dokázať aj v Nemecku, kde profesionálne jazdí a získala už aj niekoľko ocenení v juniorskej kategórii.

Alexandra (19) je najmladšou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/AlexandraAndresen)

Rebríček najbohatších ľudí planéty podľa časopisu Forbes:

Najbohatším človekom sa v 30. ročníku rebríčka stal po sedemnástykrát zakladateľ Microsoftu Bill Gates s majetkom za 75 miliárd dolárov. Na zoznam ľudí s majetkom vyšším ako jedna miliarda dolárov sa tento rok dostalo 1810 ľudí a ich súhrnné imanie je 6,48 bilióna dolárov. Podľa Forbesu ich vlani bolo o 16 viac a mali celkový majetok za 7,05 bilióna dolárov. Priemerné imanie kleslo po prvýkrát od roku 2010, uviedol časopis.

Najviac ľudí v rebríčku je z USA, a to 540, nasleduje Čína s 251 menami a Nemecko so 120 dolárovými miliardármi. Zhruba dve tretiny ľudí sa na rebríček dostali tak, že rozbehli svoju kariéru od nuly, ďalší svoj majetok zdedili. Nováčikov je tento rok v zozname 198, vlani ich bolo 290. Žien ubudlo oproti vlaňajšku o sedem na 190, najbohatšia z nich je dedička francúzskeho kozmetického impéria L'Oréal Liliane Bettencourtová na 11. mieste s majetkom za 36,1 miliardy dolárov. Celkovo 66 miliardárov ešte nedovŕšilo 40 rokov, uviedol Forbes.

1. Bill Gates, 75 mld. USD, Microsoft / IT

2. Amancio Ortega, 67 mld. USD, Zara / odevy

3. Warren Buffett, 60,8 mld. USD, Berkshire Hathaway / investície

4. Carlos Slim Helú s rodinou, 50 mld. USD, América Móvil / telekomunikácie

5. Jeff Bezos, 45,2 mld. USD, Amazon.com/obchod

6. Mark Zuckerberg, 44,6 mld. USD, Facebook / sociálne médiá

7. Larry Ellison, 43,6 mld. USD, Oracle / IT

8. Michael Bloomberg 40. mld USD, Bloomberg LP / médiá

9. Charles Koch, 39,6. mld USD, rôzne / investície

10. David Koch, 39,6. mld USD, rôzne / investície

688. Andrej Babiš, 2,5 mld. USD, Agrofert / chémia a poľnohospodárstvo

Viac o téme: ForbesMiliardárkaAlexandra Andresenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu