Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ONLINE Prvé spovede svedkov teroru v Istanbule: Desať mŕtvych, väčšina sú turisti z Európy

Útok v Istanbule si vyžiadal zatiaľ 10 mŕtvych. Zobraziť galériu (17)
Útok v Istanbule si vyžiadal zatiaľ 10 mŕtvych. (Zdroj: Twitter, SITA)

ISTANBUL - Istanbulom otriasol dnes mohutný výbuch. Na mieste zasahujú policajti a záchranári. Pravdepodobne išlo o teroristický útok, špekuluje sa o samovražednom atentátnikovi. Očitý svedok ho podľa vlastných slov videl. Oficiálne ohlásili 10 mŕtvych a 15 zranených.

Istanbulom dnes otriasol pri turistickej atrakcii Modrá mešita silný výbuch.

Oficiálne potvrdili 10 mŕtvych a 15 zranených.

Pravdepodobne ide o teroristický útok. Špekuluje sa o samovražednom atentátnikovi.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí situáciu monitoruje, zatiaľ nemôže určiť či boli medzi obeťami aj Slováci.

VIDEO z Istanbulu

Situáciu sledujeme ONLINE

19:01 Atentátnici sú podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej nepriatelia ľudskosti. Zaútočili podľa nej proti slobodnej spoločnosti. "Dnes to zasiahlo Istanbul, predtým Paríž, Kodaň, Tunis a mnoho ďalších miest. Medzinárodný terorizmus si vyberá rôzne miesta svojich útokov. Jeho cieľ je ale vždy rovnaký - náš slobodný život a naša slobodná spoločnosť. Teroristi sú nepriatelia všetkých slobodných ľudí, nepriatelia všetkej ľudskosti, "povedala kancelárka. Vyjadrila však presvedčenie, že sa sloboda napriek teroristom presadí.

18:56 Nemecko sa nenechá terorizmom zastrašiť, vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. "Nesmieme pred teroristickým násilím ustúpiť a tiež neustúpime. Naopak proti nemu budeme spolu s našimi partnermi vo svete bojovať na všetkých úrovniach," povedal minister.

16:25 Predseda vlády tiež potvrdil, že všetci desiati zabití boli cudzinci. Zdroje z jeho kancelárie predtým uviedli, že deviati zo zabitých boli nemeckými občanmi. Medzi najmenej 15 zranenými je podľa Davutogla podobne väčšina Nemcov. Atentátnik tiež zabil jedného Peruánca a zranil jednu Peruánku.

15:34 Fotka z miesta činu, na ktorej má byť údajný samovražedný atentátnik (v strede).

15:12 Väčšina z desiatich obetí, ktoré zahynuli pri dnešnom samovražednom bombovom útoku v centre tureckého Istanbulu, boli Nemci. Nemeckej kancelárke Angele Merkelovej to telefonicky oznámil turecký premiér Ahmet Davutoglu. Zdroj z tureckej vlády pre tlačovú agentúru DPA spresnil, že najmenej deviati z desiatich zabitých boli nemeckí občania.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

14:35 Podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmus uviedol, že samovražedným útočníkom bol sýrsky občan narodený v roku 1988, ktorého sa podarilo identifikovať podľa častí tela nájdených na mieste činu.

13:43 Murat Manaz videl dokonca samovražedného atentátnika. "Bola to samovražedná bomba, áno. Išiel som tam a videl som to, potom som sa vrátil naspäť do hotela. Všade bol chaos. Každý niekam utekal. Policajti to nemohli predvídať. Snažili sa evakuovať odtiaľ ľudí, keďže mali podozrenie na druhú bombu. Námestie potom celé evakuovali," povedal pre médiá.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

13:41 Ďalší očitý svedok videl kusy ľudských tiel ležať na zemi. "Explózia bola taká silná, že sme sa zatriasli. Utekali sme odtiaľ a videli časti ľudských tiel na zemi."

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

13:36 Erdem Koroglu povedal tureckej televízii NTV, že po výbuchu videl ležať na zemi ľudské telá. "Bolo ťažké povedať, kto bol mŕtvy a kto nie. Výbuch bol tak silný, že sa kvôli nemu triasli budovy," nechal sa počuť muž.

13:27 Na svetlo sveta vychádzajú prvé spovede svedkov, čo útok prežili. Caroline hovorí o mohutnej explózii, ktorá jej spálila nos. "Výbuch bol tak silný, že sa zem zatriasla. Bolo cítiť veľmi silný zápach, ktorý ma pálil v nose. Začala som bežať preč odtiaľ s mojou dcérou. Išli sme do neďalekej budovy a zostali sme tam asi pol hodinu. Bolo to strašidelné," povedala Nemka.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

13:15 Erdogan povedal, že medzi obeťami dnešného útoku na Námestí sultána Ahmeda v historickom centre Istanbulu neďaleko Modrej mešity sú tureckí občania aj zahraniční turisti. "Odsudzujem teroristický čin v Istanbule, ktorý bol vyhodnotený ako útok samovražedného atentátnika sýrskeho pôvodu. Žiaľ, máme desať mŕtvych vrátane tureckých občanov a cudzincov... ďalších 15 ľudí utrpelo zranenia," uviedol dnes Erdogan na stretnutí s tureckými veľvyslancami v Ankare, ktoré v priamom prenose odvysielala turecká televízia.

Turecký premiér Erdogan
Zobraziť galériu (17)
Turecký premiér Erdogan  (Zdroj: SITA)

13:11 Strojcom bombového útoku je pravdepodobne samovražedný atentátnik sýrskeho pôvodu, uviedol dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

13:05 V tureckých nemocniciach sú postupne umiestňovaní zranení.

Nemocnica Samatya - 2 Nemci a 1 Peruánčan

Nemocnica Cerrahpaşa - 3 Nemci

Nemocnica Çapa - 3 Nemci

Nemocnica Haseki - 1 Nemec, 1 Peruánčan

12:50 Nemecko varovalo svojich občanov, aby sa v Istanbule nezdržiavali v skupinách ľudí pred turistickými pamiatkami. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň na svojej internetovej stránke upozornilo, že v celom Turecku sa očakávajú ďalšie násilnosti a „teroristické útoky“. Ministerstvo zároveň vyzvalo nemeckých turistov, aby sa v Turecku nezúčastňovali demonštrácií a zhromaždení, najmä vo veľkých mestách.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

12:43 Dvaja vysokopostavení tureckí predstavitelia podľa agentúry Reuters uviedli, že za dnešný útok je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedná extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

12:38 Turecký prezident Erdogan podľa agentúry AP potvrdil, že za útokom stojí samovražedný atentátnik, ktorý mal prepojenie na Sýriu.

12:10 Medzi obeťami podľa Guardianu identifikovali 6 Nemcov, 1 Peruánčana a 1 Nóra.

11:47 Presné štatistiky Slovákov žijúcich v Turecku neexistujú. "Podľa našich odhadov v Istanbule dlhodobo žije niekoľko desiatok slovenských občanov – najmä Sloveniek, ktoré sa vydali za tureckých občanov, ale presné štatistiky neexistujú, keďže ľudia nemajú  povinnosť hlásiť nám, kde sa zdržiavajú, žijú alebo pracujú.... Podľa údajov v registračnom formulári mali byť v tomto čase v Turecku 3 slovenskí občania, ale to sú len tí, ktorí sa dobrovoľne zaregistrovali. Zo skúsenosti vieme, že reálne počty bývajú vyššie," dodal pre nás Stano.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

11:44 Slovenské ministerstvo zahraničných vecí situáciu monitoruje a zisťuje či medzi obeťami nie sú aj Slováci. „Sme v intenzívnom kontakte s tureckými úradmi a zisťujeme, či medzi obeťami nie sú aj slovenskí občania. Turecká strana stále zhromažďuje presné údaje o počte obetí a zranených, zabezpečuje miesto a preto podrobnejšie informácie zatiaľ nie sú k dispozícii," informoval Topky hovorca rezortu Peter Stano.

11:30 Tureckí záchranári majú plné ruky práce.

11:20 Medzi zranenými sú nemeckí a nórski turisti.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

11:18 Situácia v Turecku sa výrazne vyostrila po 20. júli minulého roku, keď sa v meste Suruč odohral bombový útok na zhromaždenie kurdských a prokurdských aktivistov, ktorí mali vycestovať do sýrskeho mesta Kobané a zapojiť sa tam do rekonštrukčných prác.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

11:15 Polícia v súčasnosti zisťuje, aký druh trhaviny výbuch spôsobil a kto za ním stojí, uvádza sa ďalej vo vyhlásení úradu istanbulského guvernéra.

11:01 CNN Türk hlási, že medzi obeťami sa nachádzalo veľa turistov.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

10:57 Zábery priamo z miesta tragédie.

10:48 Svedok, ktorý bol v čase výbuchu v kancelárii neďaleko Námestí sultána Ahmeda uviedol, že po explózii videl na zemi ležať niekoľko ľudí. "Ťažko povedať, či boli živí, alebo mŕtvi. Okolité budovy sa pri výbuchu otriasali," uviedol svedok.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

10:45 Turecký primátor oficiálne potvrdil 10 obetí a 15 zranených. Premiér Davutoglu okamžite zvolal krízový štáb.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

10:35 Pyrotechnici prehladávajú okolie v prípade, že by sa v okolí mohla nachádzať ďalšia bomba.

10:33 Jeden zo svedkov zachytil výbuch. Miesto je vyhľadávanou turistickou atrakciou.

10:31 Turecká televízia Haberturk hlási najmenej 8 mŕtvych.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

10:28 Očitý svedok potvrdil pre Reuters, že na mieste videl časti ľudských tiel. Policajti potvrdili jeho výpoveď. Miesto výbuchu je turistická atrakcia.

10:25 Na miesto prichádzajú policajti a záchranky.

10:19 Podľa niektorých očitých svedkov sa odpálil samovražedný atentátnik.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

10:18 Turecké médiá hlásia niekoľko mŕtvych. Medzi nimi mohli byť aj turisti.

10:16 Miesto výbuchu.

10:13 Policajti uzavreli podľa agentúry Reuters celé námestie. Zároveň úrady vyzvali ľudí, aby nevychádzali zo svojich príbytkov.

10:10 Viacero ľudí utrpelo dnes zranenia pri výbuchu, ku ktorému došlo na Námestí sultána Ahmeda v centre tureckého mesta Istanbul neďaleko Modrej mešity hojne navštevovanej zahraničnými turistami. Informovala o tom agentúra Reuters.

ONLINE Prvé spovede svedkov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: YouTube)

10:03 Očití svedkovia pre televíznu stanicu CNN Türk uviedli, že počuli mohutný výbuch, po ktorom začali na námestie prichádzať policajné autá a sanitky. Príčina explózie nebola bezprostredne známa.

VIDEO z Istanbulu

Viac o téme: VýbuchTeroristický útokTureckoIstanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu