Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko-turecká vojna je na spadnutie! Turci vyhlásili bojovú pohotovosť, podporuje ich NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimír Putin.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimír Putin. (Zdroj: SITA)

ANKARA - Vzťahy medzi Moskvou a Ankarou sa vyostrili až na samú hranicu a hrozí ozbrojený stret.

Turecké vojnové letectvo bolo uvedené do stavu bojovej pohotovosti a Moskva presunula na základňu v Sýrii najmodernejšie bojové lietadlá Su-35S, píše dnes ruský denník Kommersant."Nový incident v tureckom vzdušnom priestore na pozadí vojny nervov zvyšuje riziko priamej konfrontácie medzi Moskvou a Ankarou a hrozí regiónu konfliktom s nepredvídateľnými následkami," upozorňuje denník. Všíma si pritom to, že Ankaru tentoraz jednoznačne podporil ako šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, tak aj Pentagon.

Turecko v piatok oznámilo, že jeho vzdušný priestor narušil ruský stíhací bombardér Su-34. Poukázalo na to, že ide o ďalší podobný incident od vlaňajšieho novembra, kedy turecká armáda kvôli tomu zostrelila ruský Su-24.

O život vtedy kvôli tomu prišli dvaja ruskí vojaci a udalosť vyvolala diplomatickú krízu medzi oboma krajinami. Kremeľ teraz rovnako ako v novembri obvinenia Ankary odmietol. Po prvom incidente ostro reagoval a okrem iného prijal voči Turecku určité ekonomické sankcie. Podnikol ale aj vojenské kroky k väčšiemu zabezpečeniu svojich síl pôsobiacich v Sýrii. Podľa Kommersantu, ktorý o novom, piatkovom prípadu hovoril s analytikmi, je ale tentoraz situácia pre Rusko zložitejšia, než tomu bolo po novembrovom incidente.

Udalosť s Su-34 síce pripomína novembrovú s SU-24, je ale medzi nimi zásadný rozdiel, konštatuje denník. Po prvé, Ankara sa vyhla priamej vojenskej konfrontácii s Moskvou a neriskovala tentoraz útok na ruský lietadlo. Po druhé, rétorika tureckého vedenia svedčí o snahe konflikt s Moskvou čo najviac internacionalizovať a dostať ho mimo rámca bilaterálnych vzťahov. A za tretie, prvá medzinárodná reakcia svedčí o jednoznačnejší podpore zo strany euroatlantických spojencov, než tomu bolo v novembri.

"Turecký prezident (Recep Tayyip) Erdogan v posledných dvoch mesiacoch dôsledne pracoval na tom, aby si zaistil podporu euroatlantických spojencov. Dôraznejší tón vyhlásení znejúcich z Bruselu a Washingtonu k incidentu s Su-34 ukazuje, že sa mu to čiastočne podarilo," poukazuje v tomto riaditeľ Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti Andrej Kortunov.

Moskva v súčasnosti dáva podľa Kommersantu najavo pripravenosť k akémukoľvek vývoju udalostí a zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii. Zdroj denníka v operatívnom vojenskom velení tvrdí, že sa generálny štáb ruskej armády rozhodol prvýkrát vyskúšať v bojových podmienkach najnovšie lietadlá Su-35S.

Má ísť o štyri stroje, ktoré armáda dostala vlani v októbri a novembri. Pred niekoľkými dňami vraj preleteli cez Kaspické more a vzdušný priestor Iránu a Iraku do Sýrie. Podľa dôstojníka generálneho štábu má Rusko na tamojšej základni v Latakia v súčasnej dobe viac ako 70 lietadiel a vrtuľníkov.

Viac o téme: Vladimír PutinRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu