Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zvláštny príbeh Hitlerovej rodiny: Synovec obvinil vodcu Tretej ríše z vraždy, bojoval za USA

William (vľavo) nebol svojmu strýkovi veľmi naklonený Zobraziť galériu (3)
William (vľavo) nebol svojmu strýkovi veľmi naklonený (Zdroj: profimedia.sk, SITA, Twitter)

DUBLIN - Tichý hrob na malom katolíckom cintoríne v Corame na americkom Long Islande obsahuje telá Bridget (†78) a jej syna Williama Patricka (†76) Stuart-Houstonovcov. Po desaťročia však ich priezvisko bolo úplne iné a spájalo sa pokrvným zväzkom s najväčším zločincom 20. storočia, ktorý uvrhol svet do vojny. Bridget si totiž vzala za manžela Aloisa Hitlera, nevlastného brata vodcu Tretej ríše, s ktorým mala iba jedno jediné dieťa. William Patrick sa však stal rodinným odrodilcom, keď nepodporil svojho strýka, ale sa pridal na stranu Spojencov.

Prekvapivé odhalenie ženy: Ako dieťa som dávala kvety Hitlerovi, 14-ročnú ma chcel zneužiť TOP nacista

Bridget Dowlingová mala len 17 rokov, keď sa v lete 1909 dal jej otec do reči so sympatickým cudzincom Aloisom Hitlerom, ktorý im povedal, že je podnikateľ na ceste po Írsku. V skutočnosti však pracoval ako chudobný čašník v hoteli v Dubline, no aj tak sa do neho mladá dievčina zamilovala. Spolu utiekli do Londýna, kde sa zosobášili.

Alois Hitler bol najstarším nevlastným bratom budúceho nacistického vodcu. Ich spoločný otec Alois Hitler senior si prešiel tromi manželstvami, z ktorých vzišlo osem detí, vrátane oboch spomínaných chlapcov. Kvôli zlému zdravotnému stavu zomrel ako 58-ročný. Bol známy tým, že svojich potomkov bil a Alois sa stal hlavným cieľom jeho brutality. Iba vo veku 14 rokov preto ušiel z domu a už sa tam viac nevrátil.

Bridget si zmenila spolu so synom priezvisko.
Zobraziť galériu (3)
Bridget si zmenila spolu so synom priezvisko.  (Zdroj: Library of Congress)

Keď si Bridget Aloisa mladšieho brala, vedela pravdepodobne len veľmi málo o manželových rodinných zväzkoch. Dvojica sa presťahovala do Liverpoolu, kde si otvorila reštauráciu, ale Alois nebol dobrý obchodník a čoskoro skrachoval. V roku 1911 sa im narodil syn William Patrick, no otec pri ňom dlho nevydržal. Pred svojimi dlhmi utiekol v roku 1914 do Nemecka, kde vstúpil do armády. Omylom ho vyhlásili za mŕtveho a nakoniec sa znova oženil.

So svojou prvou ženou ale nadviazal opäť kontakty a žiadal, aby ho William prišiel pozrieť do Nemecka. Keď chlapec dovŕšil 18 rokov, matka s cestou súhlasila a William bol predstavený aj svojmu strýkovi Adolfovi, ktorý sa práve chystal uchopiť moc v krajine. Synovcovi vybavil prácu v automobilke, no časom sa to mladíkovi málilo a žiadal lepšie postavenie. Údajne svojho strýka vydieral zverejnením trápnych príbehov o ich rodine. Časom si však uvedomil, že s Adolfom Hitlerom sa neradno zahrávať, keďže jeho sesternicu, s ktorou mal budúci vodca údajne pomer, našli mŕtvu.

William Patrick napokon z Nemecka v roku 1939 odišiel a spolu s matkou na pozvanie novinového vydavateľa podnikol turné po Spojených štátoch, kde publiku prednášal o tom, že jeho strýko je šialenec obklopený najhoršími typmi mužov a že v radoch jeho najbližších priateľov sa nachádzajú sexuálni perverzáci. Hitlera taktiež obvinil, že zavraždil jeho sesternicu.

William Patrick (vľavo) slúžil v americkom námorníctve.
Zobraziť galériu (3)
William Patrick (vľavo) slúžil v americkom námorníctve.  (Zdroj: profimedia.sk)

V roku 1941, keď Amerika vstúpila do druhej svetovej vojny, William sa prihlásil k boju proti svojmu strýkovi. Počas akcie bol zranený a vyslúžil si Purpurové srdce. Matka so synom sa napokon v USA usadili natrvalo a zmenili si priezvisko na Stuart-Houstonovci. Po vojne sa Patrick oženil s Phyllis Jean-Jacquesovou, narodenou v Nemecku, a založil laboratórium na analýzu krvi. Na pozemku býval spolu so ženou vo veľkom dome, v areáli sa nachádzal aj menší domček, ktorý obývala jeho matka.

William a Phyllis mali štyroch synov, jeden z nich zomrel čoskoro po narodení a zvyšní traja nemajú žiadne deti. Pokračovanie Hitlerovskej línie je tak v tomto smere zatiaľ veľmi otázne. Rodina sa snažila vždy žiť v anonymite a vyhýbala sa kontaktu s inými ľuďmi. Bridget zomrela v roku 1969, jej syna Williama pochovali vedľa nej, po náhlom úmrtí v roku 1987. Informoval portál irishcentral.com.

Viac o téme: Adolf HitlerWilliam Patrick HitlerWilliam Patrick Stuart-Houston
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu