Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vo Švajčiarsku zatkli dvoch Sýrčanov: V aute mali stopy po výbušninách!

Na letisku v Ženeve takisto našli podozrivú batožinu. Zobraziť galériu (3)
Na letisku v Ženeve takisto našli podozrivú batožinu. (Zdroj: SITA)

ŽENEVA – V Ženeve dnes zadržali dvoch občanov Sýrie, v ktorých aute objavili stopy výbušnín. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na švajčiarske médiá.

Švajčiarska generálna prokuratúra dnes potvrdila zatknutie dvoch občanov Sýrie a informovala, že sa proti nim začalo trestné konanie. Ich prípad súvisí s teroristickou hrozbou v kantóne Ženeva, spresňuje sa vo vyhlásení prokuratúry.

Na letisku v Ženeve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Sýrčania sú podozriví z výroby, ukrývania a prevozu výbušných zariadení a toxických plynov. Trestné konanie voči obom podozrivým sa začalo na základe zákona o zákaze teroristických skupín ako al-Káida a Islamský štát (IS) vo Švajčiarsku, vysvetľuje sa vo vyhlásení. 

Na letisku v Ženeve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Agentúra Reuters vo svojej správe uviedla, že prokuratúra nezverejnila mená zadržaných ani žiadne ďalšie podrobnosti s tým, že tak urobí neskôr. Podľa médií Sýrčanov zadržali v piatok, pričom v ich aute sa našli stopy výbušnín.   Polícia v Ženeve je tento týždeň preventívne v stave zvýšenej pohotovosti v reakcii na správu, že v ženevskom regióne zrejme operuje bunka extrémistickej organizácie IS. Upozornenie dostalo Švajčiarsko od úradov bližšie nešpecifikovanej krajiny. Švajčiarska prezidentka Simonetta Sommarugová však v tejto súvislosti zdôraznila, že neexistujú indície o nijakom konkrétnom pláne teroristického útoku.

Zadržaní Sýrčania nemali pri sebe toxický plyn

V aute dvoch Sýrčanov zadržaných v piatok v Ženeve sa našli stopy výbušnín, nie toxický plyn, uviedol dnes na tlačovej konferencii v Ženeve švajčiarsky generálny prokurátor Olivier Jornot.Obaja muži podľa jeho slov prišli do Ženevy len nedávno a nehovoria po francúzsky. 

Dodal, že v najbližších dňoch možno očakávať ďalšie zatknutia. Jornot spresnil, že nie sú žiadne indície o výskyte údajných štyroch podozrivých osôb na švajčiarskom území. Polícia v Ženeve totiž vyhlásila vo štvrtok zvýšený stupeň ostražitosti v súvislosti s pátraním po viacerých osobách. Upozornenie na možnú teroristickú bunku dostalo Švajčiarsko od úradov bližšie nešpecifikovanej krajiny. 

Jornot okrem iného reagoval i na vyhlásenie úradu generálneho prokurátora z dnešného popoludnia, v ktorom sa uvádzalo, že zadržaní muži sú podozriví z výroby, ukrývania a prevozu výbušných zariadení a toxických plynov. Švajčiarske úrady voči nim začali trestné konanie, a to na základe zákona o zákaze teroristických skupín ako al-Káida a Islamský štát (IS) vo Švajčiarsku, konštatovalo sa vo vyhlásení.    

Viac o téme: ŠvajčiarskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu