Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nemecko môže na migrantov vynaložiť až 55 miliárd eur ročne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KIEL – Príval migrantov bude stáť Nemecko ročne do 55 miliárd eur. Odhadol to dnes Inštitút pre svetovú ekonomiku (IfW) v nemeckom meste Kiel, jedno z najpoprednejších výskumných stredísk v Nemecku.

Štúdia, z ktorej citovala agentúra DPA, uvádza, že náklady Berlína na utečencov dosiahnu 25-55 miliárd eur ročne. Autori štúdie vychádzali z predpokladu, že do Nemecka dorazí od roku 2018 ročne minimálne 360.000 migrantov - vtedy by sa náklady vyšplhali na 25 miliárd eur. Ak by ich bolo milión ako tohto roku, suma by dosiahla až na 55 miliárd eur.

Autori štúdie sa domnievajú, že 30 percent migrantov sa po čase vráti do svojej pôvodnej vlasti a ďalších 20 percent bude mať problém nájsť si v Nemecku zamestnanie. V rozpore s inými predpoveďami IfW uvádza, že prílev migrantov nebude mať pozitívny dopad na celkovú prosperitu krajiny. Kým dopyt a hospodárska výroba môže rásť, sociálne výdaje sa takisto môžu zvýšiť, tvrdí IfW.

Iní experti vnímajú migrantov, z ktorých veľké množstvo tvoria mladí muži, ako posilu ekonomiky a rýchlo starnúceho obyvateľstva Nemecka, pripomína DPA. Hlavným faktorom vysokého nárastu migrantov snažiacich sa dostať do Nemecka je občianska vojna v Sýrii.

Viac o téme: NemeckoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu