Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Američania obviňujú Asada: Kupuje ropu od teroristov!

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Militanti z džihádistickej skupiny Dáiš (tzv. Islamský štát) sú zapojení do obchodu s ropou, ktorý dosahuje výšku 40 miliónov dolárov mesačne, pričom značné množstvo tejto komodity predávajú vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada a podľa niektorých zistení aj Turecku.


      Vyhlásil to vo štvrtok vysoko postavený predstaviteľ amerického ministerstva financií Adam Szubin, ktorého citovala agentúra Reuters. "Dáiš predáva veľké množstvo ropy Asadovmu režimu. Určitá časť sa dostáva aj cez hranice do Turecka," povedal Szubin na pôde Kráľovského inštitútu pre medzinárodné záležitosti v Londýne.
      "Tieto dve strany sa snažia vzájomne povraždiť, ale stále sú zaangažované v miliónovom biznise. Množstvo ropy, o ktorej tu hovoríme a množstvo peňazí, o ktorých tu hovoríme, je značné," zdôraznil Szubin, úradujúci námestník rezortu financií USA pre finančné tajné služby a boj s terorizmom.
      Extrémisti z Dáišu dosiaľ na čiernom trhu s ropou zarobili vyše pol miliardy dolárov a zo sýrskych aj irackých bánk ukradli viac než miliardu dolárov. Jediným spôsobom, ako zastaviť tento tok financovania teroristov, je rozložiť ich štruktúru, zakončil americký vládny činiteľ.

Viac o téme: SýriaBašár AsadDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu