Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NATO rozbieha pomoc pre Turecko: Chce posilniť aj protivzdušnú obranu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia je rozhodnutá posilniť protivzdušnú obranu Turecka a prijať v tomto smere aj ďalšie bezpečnostné opatrenia. Na úvod dvojdňového rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli to dnes uviedol šéf aliancie Jens Stoltenberg.

 Generálny tajomník NATO zároveň spresnil, že toto rozhodnutie nemá priamu súvislosť so súčasným napätím vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom, ktoré vyvolalo zostrelenie ruského bojového lietadla nad turecko-sýrskymi hranicami.

 NATO má od roku 2013 na území Turecka rozmiestnené protiletecké systémy typu Patriot. K ich nasadeniu došlo po vypuknutí občianskej vojny v Sýrii, keď na turecké územie dopadlo niekoľko odtiaľ vypálených striel. Z pôvodnej zostavy protileteckých batérií rozmiestnených v blízkosti hraníc so Sýriou zostala už iba španielska batéria, keď Nemecko a USA medzičasom svoje rakety typu Patriot stiahli.

 "Budeme pracovať na ďalších opatreniach pre zaistenie bezpečnosti v Turecku. Teraz riešime spôsob akým sa dá posilniť vzdušná obrana Turecka, ako môžeme podporiť obranné plány pre Turecko," upozornil Stoltenberg.

 Americký veľvyslanec pri NATO Douglas Lute v tejto súvislosti uviedol, že USA už v Turecku nasadili bojové stíhačky F-15, ktoré podľa jeho slov tam zostanú "tak dlho ako to bude potrebné".

Stoltenberg dodal, že v rámci nových opatrení NATO v prospech Turecka je pripravená na nasadenie bojových lietadiel aj Británia. Nemecko a Dánsko zase ponúkli svoje lode plávajúce v Stredozemnom mori na posilnenie námorných síl aliancie.

 "Očakávam, že aj ostatní spojenci predstavia svoje záväzky. Už v najbližších týždňoch zrejme prijmeme nové rozhodnutia týkajúce sa bezpečnostných opatrení pre Turecko," skonštatoval Stoltenberg. 

Zdôraznil, že rozhodnutie o zvýšení podpory pre Turecko aliancia plánovala už dlhšiu dobu, dávno pred zostrelením ruského bojového lietadla, ktoré podľa Ankary narušilo turecký vzdušný priestor.

Viac o téme: BruselBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu