Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Násilnosti v Paríži kvôli konferencii OSN: Polícia zadržala vyše 200 ľudí

Protest proti klimatickému summitu OSN v Paríži. Musela zasahovať polícia. Zobraziť galériu (12)
Protest proti klimatickému summitu OSN v Paríži. Musela zasahovať polícia. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska polícia zadržala v nedeľu 208 ľudí v súvislosti s násilnosťami, ktoré prepukli v Paríži deň pred začiatkom klimatickej konferencie OSN. Podľa stanice France 24 francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve oznámil, že z 208 zadržaných obvinili 178 ľudí.

Francúzsky prezident Francois Hollande z Bruselu, kde sa konal summit EÚ-Turecko, násilnosti odsúdil. "Tieto rušivé živly nemajú nič spoločného s ochrancami životného prostredia," povedal Hollande. "Je to dvojnásobne poľutovaniahodné a škandalózne, že sa to stalo na Námestí republiky, kde sú kvetiny a sviečky na pamiatku tých, ktorých zabili guľky teroristov," dodal francúzsky prezident. 

Poriadková polícia zasahovala v uliciach vedúcich k Námestiu republiky slzným plynom po tom, čo asi 200 demonštrantov začalo na jej príslušníkov hádzať fľaše a iné predmety. Zároveň vykrikovali "výnimočný stav" alebo "policajný štát". 

Vo Francúzsku bol 14. novembra vyhlásený výnimočný stav po tom, čo deň predtým skupina teroristov zabila na rôznych miestach Paríža 130 ľudí. Napriek platnému výnimočnému stavu a z toho vyplývajúceho zákazu hromadných akcií vytvorili stovky demonštrantov v Paríži niekoľko ľudských reťazí. Týmto spôsobom chceli pred klimatickým summitom OSN podporiť opatrenia na zastavenie globálneho otepľovania. 

Jediná oficiálne povolená akcia sa konala práve na Námestí republiky v centre Paríža, kde občianske hnutie Avaaz rozmiestnilo približne 20.000 párov starých sandálov a topánok symbolizujúcich demonštrantov, ktorí nemohli prísť kvôli zákazu zhromaždení. 

Obama si v Paríži uctil obete teroristických útokov

Americký prezident Barack Obama vzdal dnes vo francúzskej metropole úctu obetiam teroristických útokov z 13. novembra, informovala agentúra AP. Krátko po polnoci sa Obamova autokolóna vydala priamo z parížskeho letiska Orly k hudobnému klubu Bataclan, kde teroristi zabili desiatky ľudí. 

Obamu sprevádzali francúzsky prezident Francois Hollande a starostka Paríža Anne Hidalgová. Každý z nich položil kvetinu k provizórnemu pamätníku a Obama mlčky sklonil hlavu, uviedla AP. 
Pri teroristických útokoch zahynulo 130 ľudí a prihlásila sa k nim organizácia Islamský štát. 
Šéf Bieleho domu pricestoval do Paríža v rámci otvorenia klimatickej konferencie OSN (COP21). Začína sa dnes a potrvá do 11. decembra. 

Obama si v Paríži
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Obama si v Paríži
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Obama si v Paríži
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: OSNFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu