Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Francúzskeho prezidenta čaká porážka: Vedúca pozícia bude patriť nacionalistom

Francois Hollande Zobraziť galériu (3)
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa dnes koná prvé kolo regionálnych volieb, ktoré prebehnú len tri týždne po parížskych teroristických útokoch z 13. novembra. Hlasovanie budú preto sprevádzať sprísnené bezpečnostné opatrenia, predovšetkým v Paríži.

Podľa prieskumov verejnej mienky vládnucich socialistov prezidenta Francoisa Hollanda čaká volebná porážka. Svoje pozície by si mal naopak výrazne posilniť nacionalistický Národný front (FN) i pravicoví Republikáni (LR) exprezidenta Nicolasa Sarkozyho. 

Národný front by mohol po prvom kole zaujať vedúcu pozíciu až v šiestich z 13 regiónov, napríklad v oblasti Nord-Pas-de-Calais-Picardie, kde kandiduje charizmatická šéfka strany Marine Le Penová.

Marine Le Pen
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Kandidáti Sarkozyho Republikánov by zasa mali ovládnuť väčšinu vplyvných regionálnych rád. Socialisti sa ešte na poslednú chvíľu snažili zmobilizovať svojich voličov, aby sa zachovali ako vlastenci, aby prišli voliť a "prihlásili sa tak k republikánskym hodnotám: slobode, rovnosti a bratstvu".

V prieskumoch má FN takmer 30-percentnú podporu, Republikáni a ich spojenci za ním zaostávajú len o zhruba jehno percento. Podpora socialistov sa pohybuje okolo 23 percent, uviedla agentúra DPA.

Francois Holland
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Regionálne voľby, ktorých druhé kolo sa uskutoční 13. decembra, sú posledným testom rozloženia síl na francúzskej politickej scéne pred prezidentskými a parlamentnými voľbami na jar 2017. Podľa analytikov môže dnesné hlasovanie výrazne pozmeniť rozloženie politických síl vo Francúzsku.

Voľby budú prebiehať v 13 regiónoch samotného Francúzska a v piatich francúzskych zámorských teritóriách. Hlasovacie miestnosti budú otvorené od 08.00 h do 18.00 h SEČ a prvé prognózy sa očakávajú najskôr hodinu až dve po ich uzatvorení. 

Viac o téme: Francois HollandeMarine Le PenNárodný front
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu