Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Turecko pozastavilo nálety voči Islamskému štátu v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA – Turecká armáda pozastavila lety nad Sýriou, ktoré podniká v rámci vojenskej kampane koaličných síl voči extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovali o tom dnes turecké noviny Hürriyet s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované diplomatické zdroje.

Rozhodnutie o dočasnom zastavení náletov má podľa denníka zabrániť incidentu, akým bolo utorkové zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra v turecko-sýrskom pohraničí. Diplomatické zdroje uviedli, že Turecko prerušilo nálety v koordinácii s Ruskom, ktoré taktiež pozastavilo svoje letecké operácie v Sýrii v blízkosti tureckých hraníc.

Obe strany sa údajne zaviazali k maximálnej opatrnosti, aby zabránili opakovaniu podobných incidentov, pokým sa nepodarí znovu otvoriť komunikačné kanály, ktoré by mali prispieť k zmierneniu súčasného napätia. 

Tureckí a ruskí vojenskí predstavitelia podľa Hürriyetu viedli prvé diskusie o celej záležitosti už deň po zostrelení lietadla. Stalo sa tak z iniciatívy náčelníka generálneho štábu tureckej armády, ktorý pozval vojenských pridelencov z ruskej ambasády, aby im tlmočil informácie o okolnostiach zostrelenia lietadla. O veci však doposiaľ nehovorili vysokopostavení politickí predstavitelia oboch krajín.    

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu navrhol svojmu rezortnému partnerovi Sergejovi Lavrovovi, aby sa stretli pri príležitosti medzinárodnej konferencie, ktorá sa bude konať 3. a 4. decembra v Belehrade. Ruská strana však podľa novín Hürriyet stretnutie zatiaľ nepotvrdila.

Viac o téme: TureckoSýriaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu