Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krvavý teror v Paríži zasiahol svet: Rodičia zverejňujú FOTO svojich detí, dúfajú v zázrak

Toto sú tváre ľudí, ktorých príbuzní stále hľadjú. Zobraziť galériu (47)
Toto sú tváre ľudí, ktorých príbuzní stále hľadjú. (Zdroj: Twitter)

PARÍŽ - Hlavným mestom Francúzska otriasla vlna teroru. Na viacerých miestach sa strieľalo, polícia zaznamenala aj explózie. Francúzske médiá hlásia obete, prezident Francois Hollande bol prevezený do bezpečia, neskôr vyhlásil mimoriadny stav. Viaceré európske krajiny reagujú sprísnenými kontrolami.

22:47 Neskoro večer sa spustil poplach pri Eiffelovej veži, nastúpili tam ťažko ozbrojení policajti. V Pullman Hotel sa tak ocitli desiatky policajtov, ktorí zabezpečili okolie, aby ľudí udržali z hotela. Na chvíľu bola uzavretá železničná stanica Champs de Mars v 7. okrese. Ministerstvo vnútra prehlásilo, že išlo o falošný poplach.

Ako informovali francúzske médiá, podľa zatiaľ predbežnej bilancie o život prišli najmenej dvaja Belgičania, ako aj 29-ročný Španiel z Madridu, ktorý bol v piatok na koncerte v klube Bataclan, kde sa odohral najkrvavejší z útokov. Pri útokoch v blízkosti futbalového štadióna Stade de France bol smrteľne zranený 63-ročný Portugalčan, ktorý žil trvalo v Paríži a pracoval v doprave.

O smrti svojich občanov informovali aj ministerstvá zahraničných vecí Rumunska (dve obete), Británie (jedna obeť) a Alžírska (dve obete). Zahynuli aj dve Tunisanky, ktoré pricestovali do Paríža z mesta Creusot na oslavu priateľkiných narodenín. O život prišla aj 20-ročná študentka kalifornskej univerzity Nohemi Gonzalezová, ktorá bola v Paríži na výmennom študijnom pobyte. Hovorca švédskeho ministerstva zahraničných vecí pripustil, že o život mohol prísť aj jeden Švéd.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

21:32 Nemenovaný policajný zdroj spresnil, že podľa pôvodného plánu sa útok mal zrejme odohrať vo vnútri štadióna, kde zápas sledovalo vyše 80-tisíc. Tri minúty po prvom útoku nálože vo svojej veste aktivoval aj druhý atentátnik. O niečo neskôr nasledovala tretia explózia. 

20:50 Podľa denníka Wall Street Journal najmenej jeden z útočníkov na Stade de France mal kúpený lístok na priateľský futbalový zápas medzi Nemeckom a Francúzsko, ktorý sa tam v piatok večer hral. Turniketom chcel prejsť asi 15 minút po začiatku, ale ochrankár si všimol, že má vestu s výbušninami. Následne sa muž odpálil. O život prišiel aj jeden blízko stojaci človek.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

20:47 Identita osôb: Ide o osobu narodenú 21. novembra 1985 v Courcouronnes, v kraji  l’Essonne, ktorý mal v minulosti problémy so zákonom a od roku 2010 bol objektom záujmu tajných služieb pre podozrenie, že sa nechal radikalizovať. Nebol však sledovaný ako podozrivý z členstva alebo sympatií k teroristickým skupinám. Vyhlásil parížsky prokurátor.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Dodal, že francúzske občianstvo mal aj jeden z troch ľudí zadržaných dnes na hraniciach s Belgickom pre podozrenie zo spojitosti s atentátmi v Paríži. Ďalší samovražedný atentátnik, ktorý bol identifikovaný na základe sýrskeho pasu nájdeného pri jeho tele neďaleko futbalového štadióna Stade de France, nie je osobou známou francúzskym tajným službám, uviedol Molins. Spresnil, že muž sa narodil v roku 1990.

20:20 Sedem teroristov, ktorých zabili počas teroristických útokov v Paríži boli ozbrojení kalašnikovmi a mali oblečené rovnaké samovraždené vesty, povedal parížsky prokurátor. Informáciu uviedla stanica BBC.

20:14 Nálety spojených štátov pravdepodobne zabili jedného z najvyšších veliteľov Islamského štátu Abu Nabila v Lýbii, zatiaľ čo teroristické útoky v Paríži boli v plnom prúde, povedal vojenský hovorca USA.

19:52 Extrémisti z Islamského štátu strieľali bezhlavo aj do vozíčkarov. Nezastavili sa pred ničím.

19:50 Fotografi zachytili francúzskeho prezidenta Hollanda v momente, keď sa dozvedel o teroristických útokoch v Paríži.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: dailymail.co.uk)

19:40 V Belgicku zatkli troch mužov podozrivých z účasti na teroristických útokoch.

19:29 Parížsky prokurátor Francois Molins potvrdil na tlačovej konferencii 129 mŕtvych piatkových teroristických útokov v Paríži a 352 zranených z toho 99 v kritickom stave. Medzi mŕtvymi je najmenej jeden Brit. Britská vláda sa obáva, že by ich mohlo byť viac. Informovala stanica BBC.

19:22 Päťdesiatjedenročný muž, ktorého zatkli minulý týždeň so strelnými zbraňami, výbušninami a ručnými granátmi v aute v Bavorsku, môže mať spojitosť s útokmi v Paríži. Povedal to dnes bavorský premiér Horst Seehofer, informovala tlačová agentúra AP.

19:19 Francúzski vyšetrovatelia pátrajú po aute s dvoma osobami, ktoré sú podozrivé zo spoluúčasti na sérii piatkových atentátov v Paríži.

19:15 Z holandského letiska Amsterdam Schiphol dnes popoludní neodštartovalo lietadlo do Francúzska po tom, ako sa na Twitteri objavila hrozba týkajúca sa tohto letu. Oznámila to holandská pohraničná polícia, informovala agentúra Reuters.

19:02 Toto sú tváre nezvestných, ktorých prostredníctvom sociálnej siete Twitter hľadajú ich príbuzní.

Toto sú tváre obetí,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Twitter)

18:58 Video, ktoré natočila priateľka frontmana kapely Eagles of Death Metal Jesseho Hughesa Tuesday Cross, zachytáva postavu útočníka odetého od hlavy po päty v čiernom, ktorý ide po chodbe koncertnej sály. O pár chvíľ neskôr kričali útočníci "Allah Akbar" (Boh je veľký) a začali strieľať do náhodných ľudí. Informácie priniesol portál dailymail.co.uk.

18:40 Začali sa objavovať prvé mená obetí teroristických útokov.Obeťami sú Djamila Houd a Thomas Ayad, obaja Francúzi, a absolvent londýnskej univerzity Valentin Ribet. Belgicko, Portugalsko a Švédsko takisto uviedli, že ich občania sú medzi zabitými, ale ich mená zatiaľ nie sú známe. Informácie uviedla na svojich stránkach stanica BBC. 

18:10 Belgická polícia dnes v spojitosti s piatkovými takmer súbežnými útokmi v Paríži podnikla sériu razií v meste Molenbeek v oblasti Bruselu, pričom zatkla jedného podozrivého muža. Uviedla to belgická televízia RTBF, podľa ktorej policajná akcia pokračuje.

Berlín
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

17:46 Z holandského letiska Amsterdam Schiphol dnes popoludní neodštartovalo lietadlo do Francúzska po tom, ako sa na Twitteri objavila hrozba týkajúca sa tohto letu. Oznámila to holandská pohraničná polícia, informovala agentúra Reuters.

Pred Francúzskou ambasádou v
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

17:36 Grécky minister potvrdil, že parížsky útočník so sýrskym pasom bol migrant, ktorý sa na ostrove Leros zaregistroval v októbri, uviedol reportér BBC.

17:22 Francúzské média tvrdia, že strelec a samovražedná atentátnička mali okolo 15 až 18 rokov, uviedol reportér BBC.

17:10 Medzi páchateľmi piatkového útoku v parížskom klube Bataclan bola údajne aj žena, informovala dnes rozhlasová stanica Europe 1. Rozhlasová stanica spresnila, že očití svedkovia, ktorí boli v klube na koncerte americkej skupiny Eagles of Death Metal, videli, ako do sály vchádza trojica teroristov: dvaja muži a jedna žena. Polícia tieto informácie zatiaľ nekomentovala.

16:45 Známe osobnosti sa rozhodli v súvislosti s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži zrušiť viaceré kultúrne podujatia. Neuskutočnilo sa napríklad živé vysielanie 24 Hours of Reality and Live Earth, ktorého usporiadateľom je bývalý americký viceprezident Al Gore. V rámci série koncertov sa mali v piatok vo viacerých svetových mestách predstaviť rôzni hudobníci, aby podporili boj za životné prostredie. V parížskej časti hudobnej akcie sa mali objaviť napríklad Elton John, Florence and the Machine či Pharrell Williams, ktorých vystúpenia preložili. Anglická formácia Duran Duran odohrala svoj koncert tesne pred vypuknutím útokov. 

Angela Merkel
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

16:32 Piatkové teroristické útoky sa mohli očakávať. Uviedol to bezpečnostný analytik Ivo Samson. "Myslím si, že sa to očakávať muselo a že sa to malo očakávať, pretože Francúzsko v ostatnom čase malo niekoľko teroristických útokov. Vo Francúzsku žije najpočetnejšia moslimská menšina, ktorá vôbec žije v niektorej krajine Európskej únie. Odhaduje sa na päť až sedem miliónov. Samozrejme, nie všetci sú teroristi, ale platí rovnica, že čím vyšší počet Moslimov žije v nemoslimskej krajine, tým rastie pravdepodobnosť teroristických útokov. Odvolám sa na výroky niektorých moslimských arabských publicistov, ktorí si všímajú to, že väčšina teroristických útokov, ktoré majú podobu masakrov, majú na svedomí práve moslimovia," zdôraznil. 

16:19 "Terorizmus nie je náboženstvo."

16:18 Český minister vnútra Milan Chovanec dnes vo vysielaní Českej televízie povedal, že francúzska polícia požiadala Česko a ďalšie krajiny o "informácie o určitých ľuďoch a značkách áut, pracuje na tom od noci najmä Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ). Týchto ľudí sme však podľa najnovších informácií v ČR nezachytili," citoval ministra server Novinky.cz.

Ľudia zapaľujú sviečky obetiam
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

16:05 "Fundamentalistický islam musí byť zničený, radikálne mešity uzavreté a radikálni moslimovia vylúčení," povedala na adresu teroristických útokov Marine Le Penová.

16:03 Udalosti v Paríži je možné nazvať 11. septembrom Európy, vyhlásil Glváč.

16:01 Francúzsko podniká kroky na zvýšenie ochrany a bezpečnosti svojich veľvyslanectiev, konzulátov, kultúrnych centier a škôl v zahraničí. Informoval o tom dnes vo Viedni francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorý je účastníkom konferencie o urovnaní konfliktu v Sýrii. 

15:53 Vojenské jednotky pre Národným zhromaždením v Paríži.

15:51 VIDEO, ktoré ukazuje zúfalstvo ľudí počas jedného z útokov v Paríži. Ľudia vybiehajú von a vyskakujú oknami.

15:45 Vďaka odtlačkom prstov francúzska polícia identifikovala jedného z páchateľov piatkových útokov v parížskom klube Bataclan. Ako informovala televízia BFMTV, ide o Francúza, o ktorého sa zaujímali aj francúzske tajné služby. Na mieste útoku na futbalovom štadióne Stade de France sa pri tele jedného z predpokladaných útočníkov našiel egyptský pas, uviedla BFMTV. Vyšetrovatelia doklad totožnosti preverujú.

15:32 Česko po teroristických útokoch v Paríži posilňuje bezpečnosť na letiskách, v obchodných centrách a ďalších miestach. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil čin za vyhlásenie vojny a vyzval k zničeniu Islamského štátu. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) potom hovoril o uzavretí schengenských hraníc.

15:30 Najvyšší cirkevný orgán Saudskej Arábie odsúdil dnes koordinované útoky v Paríži, zdôrazňujúc, že sú v protiklade s islamskými hodnotami. "Islam neuznáva teroristov a tieto činy sú v protiklade s hodnotami milosrdenstva, ktoré prinieslo svetu," citovala agentúra Reuters najvyššiu radu islamských učencov krajiny.

15:21 Eiffelova veža je definitívne uzavretá.

15:17 Davide Martello priniesol chvíľu pokoja a dojatia pred koncertnú halu Bataclan, uviedla BBC. Na piáne  zahral legendárnu skladbu Johna Lennona Imagine...

15:12 Medzi obeťami je aj jeden Švéd.

15:10 Na stenách kaviarne, ale aj okolitých budov je vidieť stopy po guľkách...

15:00 Prezident Andrej Kiska dnes o 13:00 na veľvyslanectve Francúzska na Hlavnom námestí v Bratislave zapálil sviečku za obete teroristických útokov v Paríži. Stretol sa aj s francúzskym veľvyslancom Didierom Lopinotom.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Paríž prežil noc hrôzy a tento otrasný zážitok nám ukazuje, že musíme byť ako Európa jednotní. Vyhlásil to dnes prezident SR Andrej Kiska, ktorý po teroristických útokoch v Paríži zapálil sviečku pred francúzskym veľvyslanectvom v Bratislave a podpísal sa do kondolenčnej knihy.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

14:49 Eiffelova veža a ďalšie pamätihodnosti sú po útokoch pre verejnosť uzavreté. Minútou ticha a spustením štátnych zástav na pol žrde si v pondelok na poludnie obyvatelia Francúzska uctia pamiatku obetí piatkových útokov v Paríži. Uvádza sa to vo vládnom obežníku, ktorý dnes podpísal francúzsky premiér Manuel Valls. Obežník potvrdzuje aj vyhlásenie troch dní štátneho smútku, ktoré vo svojom dnešnom prejave k národu avizoval aj prezident Francois Hollande.

14:42 Ľudia na sociálnych sieťach z celého sveta sú zhrození z toho, čo sa stalo a vyjadrujú Francúzom svoju podporu

14:31 Medzi obeťami teroristických útokov v Paríži sú dvaja rumunskí občania a najmenej dvaja Belgičania. Oznámili to dnes podľa agentúr AP a AFP ministerstvá zahraničia Rumunska a Belgicka.

14:26 Fínsko, Holandsko, Maďarsko a Taliansko sprísnili dnes kvôli atentátu v Paríži bezpečnostné kontroly. Belgický premiér Charles Michel požiadal občanov Belgicka, aby sa vyhli cestám do Paríža.

14:22 Julian Pearce, reportér amerického rádia prináša svedectvo priamo z koncertnej haly, v ktorej sa odohral jeden z teroristickým útokov. "Nič nepovedali, mali masky a strieľali do ľudí úplne náhodne."

14:12 Útoky v Paríži vyvolali vlnu solidarity: ľudia darujú krv, pomáhajú pri pátraní.  Francúzska spravodajská televízia BFMTV informovala, že pred transfúznymi stanicami sa vytvárajú dlhé rady ľudí ochotných darovať krv pre zranených. Väčšina z nich reagovala na výzvy na sociálnych sieťach. Kľúčové slová #jedonnepourparis (darujem pre Paríž) a #dondusang (darovanie krvi) patria dnes k najviac zdieľaným na sociálnej sieti Twitter.

Angela Merkel
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

14:07 Nebezpečenstvo, ktoré predstavuje Islamský štát (IS), sa zvyšuje. Po dnešnej krízovej schôdzke to povedal britský premiér David Cameron a oznámil tiež, že sa Británia má pripraviť aj na britskej obete.

David Cameron
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

14:02 Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že je "hlboko otrasená týmito správami a snímkami, ktoré k nám prichádzajú z Paríža".

Angela Merkel
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

13:48 Jeden zo samovražedných atentátnikov v Paríži mal pri sebe sýrsky pas, uviedla dnes agentúra AP s odvolaním sa na dva zdroje francúzskej polície. Francúzske médiá spresnili, že polícia preveruje, či tento pas korešponduje s identitou samovražedného atentátnika - páchateľa útoku pri futbalovom štadióne Stade de France.

13:47 Dominanta Paríža Eiffelova veža vypla svetlá, aby si uctila obete teroristického útoku.

13:41 Francúzsky prezident Francois Hollande svojmu tureckému náprotivkovi Tayyipovi Erdoganovi telefonicky oznámil, že na summit skupiny G20 v Turecku pošle svojho ministra financií i šéfa diplomacie. 

13:33 Poľsko nemôže po útokoch v Paríži prijať migrantov na základe kvót Európskej únie, povedal to poľský minister pre záležitosti EÚ Konrad Szymaňski.

13:17 Slovák Ľubomír na Facebooku ohlásil, že na londýnskom letisku Gatwick zadržali muža s bombou a samopalom v batohu, polícia potvrdila evakuáciu časti letiska a zadržanie jednej osoby. Či tento incident súvisí s útokmi v Paríži, zatiaľ jasné nie je. Viac sa dozviete tu.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Facebook)

13:11 Naďalej sme na stupni nízkeho ohrozenia Slovenska, ale v prípade, že by ďalšie informácie potvrdili určitú eskaláciu napätia, Bezpečnostná rada (BR) SR sa okamžite stretne, aby tento stupeň zvýšila, uviedol premiér po prerušení rokovania bezpečnostnej rady.

12:59 Novozélandský premiér John Key dnes hovoril o obrovskej úľave, ktorú pocítil, keď počul, že jeho dcéra Stephie, ktorá študuje v Paríži umenie, je po teroristických útokoch v poriadku. Novinám New Zealand Herald povedal, že jeho manželka Bronagh sa spojila so Stephie, ktorá je teraz u seba doma v bezpečí.

12:27 Maďarská vláda nariadila na nedeľu kvôli teroristickým útokom v Paríži deň štátneho smútku. Zjazd vládnucej strany Fidesz, ktorý sa mal konať v nedeľu, sa bude konať v inom termíne, vyhlásil dnes vo verejnoprávnej televízii M1 predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

12:20 Poľsko po parížskych útokoch nevidí politickú možnosť, ako splniť rozhodnutie Európskej únie o rozdelení utečencov podľa kvót. Uviedol to designovaný minister pre európske záležitosti Konrad Szymański.

12:18 Maďarsko rozhodne odsudzuje terorizmus a pohŕda každým, kto je posadnutý násilím, uviedol dnes maďarský prezident János Áder v sústrastnom telegrame adresovanom francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi. Informovala o tom agentúra MTI. 

12:17 Francúzsko požiadalo slovenskú políciu o pomoc. 

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

12:12 Najväčšia svetová letecká spoločnosť American Airlines zrušila všetky lety do francúzskej metropoly napriek tomu, že francúzske letiská ostávajú otvorené. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:02 Islamský štát sa prihlásil k útokom v Paríži.

12:00 Ministri zahraničných vecí z vyše desiatky krajín dnes vo Viedni otvorili stretnutie, na ktorom budú hľadať cesty k vyriešeniu konfliktu v Sýrii. Oznámila to agentúra AP. V tieni piatkových teroristických útokov v Paríži diplomati začali rokovať o ceste k prímeriu a politickému prechodu v Sýrii, ktoré by ukončili zničujúcu vojnu v krajine.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

11:50 Hollande vyhlásil 3-dňový štátny smútok. 

11:42 Ruský prezident Vladimir Putin zaslal svoju francúzskemu partnerovi Francoisovi Hollandovi sústrastný telegram v súvislosti s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži. "Táto tragédia je ďalším dôkazom barbarskej povahy terorizmu, ktorý predstavuje výzvu pre ľudskú civilizáciu," citovala z telegramu agentúra RIA Novosti.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

"Chcel by som potvrdiť, že sme pripravení na úzku spoluprácu s francúzskymi partnermi pri vyšetrovaní zločinu spáchaného v Paríži. Dúfam, že organizátori a páchatelia budú postavení pred spravodlivosť," uviedol šéf Kremľa.

11:29 Atentáty v Paríži spáchala organizácia Islamský štát (IS). Po stretnutí krízového štábu to dnes povedal francúzsky prezident François Hollande. Prezident označil útoky, pri ktorých zomrelo vyše 120 ľudí, za akt vojny.

11:25 Maďarsko musí posilniť opatrenia na ochranu bezpečnosti v krajine v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži, vyhlásil dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý sa zúčastnil rannej schôdzky pracovnej skupiny kabinetu národnej bezpečnosti. Podľa agentúry MTI poradca premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi na mimoriadnej tlačovej konferencii oznámil, že budú posilnené policajné hliadky na uliciach, námestiach a letiskách. 

11:22 Doterajšia bilancia obetí nočných teroristických útokov v Paríži hovorí o 128 mŕtvych a ďalších 99 zranených, ktorí sú vo vážnom stave, informoval podľa agentúry Reuters zdroj z parížskej prokuratúry.

11:15 Bezpečnosť Slovenska sa musí stať absolútnou prioritou slovenskej vlády, vyhlásil dnes slovenský premiér Robert Fico prostredníctvom facebooku. Reagoval tak na situáciu po piatkových teroristických útokoch v Paríži. O 11:00 bude o situácii rokovať Bezpečnostná rada SR.

Robert Fico
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Monitorujeme moslimskú komunitu, riziká prípadnej radikalizácie a zvýšime bezpečnosť pri masových športových a kultúrnych podujatiach. Všetky informácie, ktorými disponujeme, poskytujeme Francúzsku a ďalším zainteresovaným krajinám, zdôraznil na facebooku Fico. 

10:39 Rozhorčenie nad útokmi v Paríži vyjadril aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. "Prijmite, prosím, prejavy mojej úprimnej účasti na smútku, ktorý v súvislosti s touto tragickou udalosťou prežíva Vaša krajina. Vyjadrujem úprimnú sústrasť francúzskej vláde a prostredníctvom Vás rodinám tých, ktorí pri tomto zbabelom útoku prišli o členov svojich rodín a priateľov," uviedol Lajčák v sústrastnom telegrame, ktorý poslal svojmu francúzskemu rezortnému kolegovu Laurentovi Fabiusovi. 

10:15 Bezpečnostná rada štátu sa dnes zíde na mimoriadnom zasadnutí. V súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži ju zvolal premiér Robert Fico (Smer-SD). „Všetky relevantné bezpečnostné zložky sú v pohotovosti,“ tlmočila slová predsedu vlády jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

10:07  Česká polícia v reakcii na nočné atentáty v Paríži posilnila dnes dohľad v obchodných centrách s nepretržitou prevádzkou a na medzinárodných letiskách, informuje spravodajský server iDNES.cz. "Znásobili sme tiež hliadky pri Zastupiteľskom úrade Francúzska," uviedla v dnešnom vyhlásení hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková.

9:55 Po nočných útokoch vo francúzskej metropole zrušil dnes iránsky prezident Hasan Rúhání plánovanú návštevu Talianska a Francúzska. Informovala o tom iránska štátna tlačová agentúra IRNA, citujúca ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa.

9:48 Francúzsko v dôsledku teroristických útokov zrušilo všetky víkendové športové podujatia, ktoré sa mali konať v parížskom regióne. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters.

9:37 Predseda parlamentu Peter Pellegrini vyjadruje úprimnú ľútosť nad desiatkami mŕtvych, ktorí zahynuli pri útokoch.

Francúzsko je kolískou slobody, rovnosti a bratstva, a preto vyjadrujem úprimnú ľútosť nad desiatkami mŕtvych, ktorí zahynuli pri útokoch. Takéto činy treba ostro odsúdiť a zabrániť ich opakovaniu.

Posted by Peter Pellegrini on Friday, November 13, 2015

9:32 Slovenskí občania doteraz v súvislosti s teroristickými útokmi vo Francúzsku nežiadali pomoc od ministerstva zahraničných vecí či slovenského veľvyslanectva v Paríži. Ako ďalej informoval hovorca rezortu diplomacie Peter Stano, tamojšie úrady zatiaľ nepotvrdili, či medzi obeťami boli aj Slováci.

9:20 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyjadril presvedčenie, že za teroristickými útokmi v Paríži z uplynulej noci stojí organizácia Islamský štát (IS). 

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

9:15 Pri nočnom zásahu zomrelo aj päť policajtov. Patria medzi 153 obetí teroru v Paríži.

9:05 Parížania v noci pomáhali ľuďom, ktorí sa chceli skryť a otvárali im svoje byty. Po centre sa pohybujú psychológovia, ktorí pomáhajú svedkom a rodinám obetí. Informuje o tom Alena Vrbovská, spolupracovníčka TA3, ktorá žije v Paríži.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

8:59 "Spolu s pápežom a všetkými, ktorí milujú mier, (tieto teroristické útoky) čo najdôraznejšie odsudzujeme," uviedol vo vyhlásení hovorca Svätej stolice Federico Lombardi. Krvavé udalosti vo francúzskej metropole sú podľa neho "útokom na mier pre celé ľudstvo". Lombardi dodal, že Vatikán sa modlí za obete a ranených "i za celý francúzsky ľud"

8:48 Zranená bola aj Austrálčanka, iba 19-ročná Emma Grace Parkinson.

8:41 Francúzske úrady zatiaľ nepotvrdili, či medzi obeťami boli aj slovenskí občania. Na ministerstvo, ani na slovenské veľvyslanectvo v Paríži sa zatiaľ neobrátili žiadni slovenskí občania so žiadosťou pomoc.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

8:30 Turecko, ktoré je tento víkend hostiteľskou krajinou summitu svetových lídrov, taktiež odsúdilo strelné a bombové útoky v Paríži. "Terorizmus nemá náboženstvo ani národnosť a nepredstavuje nijaké hodnoty. Terorizmus je zločin proti ľudskosti," uviedla vo vyhlásení kancelária tureckého premiéra Ahmeta Davutogla. 

8:22 Aj San Francisco sa pridalo k podpore Francúzska.

8:19 Prezident Slovenskej republiky vyjadril svoj postoj k teroristickým útokom na sociálnej sieti Facebook.

HROZNÁ NOCÚprimnú sústrasť pozostalým teroristických útokov v Paríži. Úprimnú sústrasť francúzskemu ľudu. Úprimnú sú...

Posted by Andrej Kiska on Friday, November 13, 2015

8:16 Francúzsky prezident Francois Hollande v reakcii na piatkové teroristické útoky, pri ktorých na rozličných miestach Paríža zahynulo najmenej 150 ľudí, v noci nadnes uviedol, že krajina povedie proti teroristom nemilosrdnú vojnu. Informoval o tom denník The Guardian.

"Povedieme vojnu, ktorá bude neľútostná. Pretože ak sú teroristi schopní spáchať takéto zverstvá, musia si byť istí, že budú čeliť odhodlanému Francúzsku, jednotnému Francúzsku; Francúzsku, ktoré drží spolu a nepodľahne dojmom, hoci dnes cítime nesmierny smútok," uviedol šéf Elyzejského paláca.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

8:12 Podporu Parížu vyslovil aj kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý uviedol, že "Kanada je v týchto temných časoch spolu s Francúzskom a ponúka mu všetku potrebnú pomoc".

"Budeme naďalej spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na tom, aby sme predchádzali takýmto hrozným a nezmyselným činom," povedal Trudeau, ktorého citovala agentúra DPA.

8:10 Útoky odsúdili aj mnohí ďalší svetoví lídri. Nemecká kancelárka Angela Merkelová na margo piatkových udalostí uviedla, že "je hlboko šokovaná správami a zábermi, ktoré prichádzajú z Paríža". Dodala, že myšlienkami je s obeťami "tohto evidentného teroristického útoku". Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil streľbu a výbuchy vo francúzskej metropole za "teroristické útoky hodné opovrhnutia", informuje agentúra Reuters.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

8:05 "Vieme, odkiaľ tieto útoky prišli," uviedol bez konkrétneho pomenovania páchateľa Hollande, ktorý v dôsledku vzniknutej situácie zrušil svoju účasť na víkendovom summite skupiny G20 v Turecku.

8:02  Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali najmenej 120 ľudí. K streľbe došlo aj v niekoľkých reštauračných zariadeniach v centre mesta. Presný počet obetí nie je známy, úrady predpokladajú nárast bilancie.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

8:01 Oficiálne sa k teroristickým útokom nepriznala žiadna extrémistická skupina.

7:59 Ľudia na celom svete sú rozhorčení z útokov na hlavné mesto Francúzska. Na sociálnej sieti Twitter sa objavujú mnohé podporné odkazy smerované Francúzsku a naopak vo veľkom odsudzujú šialenstvo, akému ich vystavili extrémistickí útočníci. Všetci sa však zhodnú na jednom: "Ktokoľvek zabije nevinného človeka, zabije všetku ľudskosť!"

7:53 Teroristické útoky, ktoré sa v piatok večer odohrali vo francúzskej metropole Paríž, si podľa najnovších údajov, ktoré s odvolaním sa na parížsku prokuratúru zverejnil dnes denník The Guardian, vyžiadali najmenej 150 mŕtvych a vyše 200 zranených, z toho 80 vo vážnom stave.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

7:52 Krátko po správe o týchto teroristických útokoch predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker zaslal francúzskemu prezidentovi telegram, v ktorom vyjadril zhrozenie z toho, že Francúzsko bolo zasiahnuté "tým najodpornejším terorizmom".

"Myslím na obete, na zranených a záchranné operácie. Verím, že príslušné orgány a francúzsky ľud spoločne prekonajú túto ťažkú skúšku," uviedol Juncker v telegrame.

Ľudia na futbalovom zápase Francúzska s Nemeckom v panike utiekli na ihrisko.
Zobraziť galériu (47)
Ľudia na futbalovom zápase Francúzska s Nemeckom v panike utiekli na ihrisko.  (Zdroj: SITA)

7:48 Podľa agentúry AP je 8 extrémistických útočníkov mŕtvych, 7 z nich zahynulo pri bombových útokoch.

7:39 Podľa prvých medializovaných reakcií záchranárov, ktorí vnikli do Bataclanu, je situácia oveľa horšia, ako po januárových útokoch na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo. Policajný prefekt Paríža vyzval obyvateľov mesta, aby nevychádzali zo svojich domovov. Mestský úrad medzitým priznal, že dispečeri nestíhajú dvíhať telefóny a odpovedať na otázky a prosby desiatok ľudí pátrajúcich po svojich príbuzných a známych, ktorí mali byť prítomní na miestach útokov.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

7:20 Hollande sa podľa francúzskych médií, ktoré mapujú situáciu minútu po minúte, rozhodol navštíviť miesto najtragickejších útokov - koncertnú sálu Bataclan. Necelé dve hodiny po útokoch francúzska rada pre moslimskú vieru verejne a ostro odsúdila útoky v parížskych uliciach ako "odporné a odsúdeniahodné".

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

2:22 Podľa posledných informácií počas strelieb a bombových útokov v Paríži zomrelo najmenej 140 ľudí, viac ako 100 ľudí prišlo o život vo vnútri koncertnej siene Bataclan v centre mesta. Ďalší traja zomreli počas útokov v blízkosti štadióna Stade de France, kde hralo Francúzsko s Nemeckom futbalový zápas. Počas streľby v reštaurácii zomrelo zrejme 11 ľudí. Francúzsko vyhlásil celoštátny stav núdze a uzavrelo svoje hranice. Obyvatelia Paríža boli požiadaní, aby zostali doma, 1500 vojakov hliadkuje po celom meste.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

02:19 Po streľbe v Bataclan vznikla panika, ľudia začali utekať a šliapali po sebe. Mladí útočníci bez masiek na tvári si stačili dvakrát alebo trikrát znovu nabiť svoje automatické zbrane.

02:17 Najmenej 100 mŕtvych ľudí našla francúzska polícia iba v parížskej koncertnej sieni Bataclan, uvádzajú oficiálne zdroje.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Facebook)

02:11 "Ľudia kričali. Všetci ležali na zemi a ukrývali si hlavy," povedal jeden zo svedkov, ktorý ostal uväznený v koncertnej sále.

02:03 Američania zrušili všetky lety do Paríža, kým sa situácia nevyrieši.

02:00 "Bude vyhlásený mimoriadny stav. Ďalším opatrením bude uzatvorenie štátnych hraníc," uviedol Hollande v televíznom vyhlásení s tým, že zvolal i mimoriadnu schôdzu vlády. Zároveň vyzval Francúzov, aby zostali jednotní a pokojní. Vyhlásenie mimoriadneho stavu umožní francúzskym úradom kontrolovať dopravu a uzatvoriť verejné priestranstvá.

01:54 "Som hlboko šokovaný desivými teroristickými útokmi, ktoré sa odohrali v Paríži dnes večer. Moje myšlienky sú s rodinami obetí, sa všetkými zasiahnutnými osobami, aj s ľudom Francúzska. Stojíme silní a jednotní v boji proti terorizmu. Terorizmus nikdy neporazí demokraciu," povedal generálny tajomník NATO.

01:46 V uliciach Paríža už zasahuje 1500 vojakov.

01:45 Na sociálnych sieťach sa zdvihla vlna podpory, pred francúzske veľvyslanectvo v Bratislave prišli zapáliť sviečky mnohí Slováci aj v tejto nočnej hodine, okrem iných aj Pavol Frešo.

Nous sommes avec vous!

Posted by Pavol Freso on 13. november 2015

01:43 Počet obetí podľa údajov z parížskej radnice stúpol na 140.

01:36 Podľa najnovších informácií zásahová jednotka v Bataclan usmrtila až trojicu útočníkov.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

01:29 Francúzsky prezident sa presunul na miesto tragédie do Bataclan. Zranených odvážajú do okolitých nemocníc.

01:18 Podľa francúzskej spravodajskej agentúry AFP v koncertnom štúdiu prišlo o život 100 ľudí.

01:06 Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje, v reštaurácii bolo zabitých 11 osôb. Útoky boli pravdepodobne koordinované, tvrdia predstavitelia amerických bezpečnostných zložiek. 

01:03 Francúzska polícia potvrdila, že v prípade explózie pred štadiónom išlo o samovražedný bombový útok. 

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

00:58 Polícia drámu v Bataclan Music Center ukončila, zastrelili pritom dvoch únoscov.

00:51 Únosci v koncertnej hale kričali "Allahu akbar", keď strieľali do davu.

00:44 Oficiálne zdroje potvrdili, že incidenty sa odohrali až na siedmich miestach.

00:32 Svedkovia hlásia ďalšiu streľbu v koncertnej hale, kde držali rukojemníkov a explóziu v jej blízkosti. Na únoscov údajne zaútočila polícia. Kompetentné úrady už uzavreli aj metro.

00:26 Pri jednom z východov štadióna vybuchla bomba, ktorá zabila troch ľudí, ďalší sú zranení.

00:17 Parížske ulice postupne zaplavujú vojaci.

00:13 V koncertnej hale údajne útočníci postupne strieľajú rukojemníkov, zabili už ich 15. Podľa svedkov je to masaker, všade sú mŕtve telá.

00:08 Francúzska polícia žiada obyvateľov Paríža, aby ostali vo svojich domovoch.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

00:04 Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil mimoriadny stav. Oznámil, že uzatvára hranice a do Paríža nasadí armádu.

00:03 K štyrom útokom v Paríži sa vyjadril aj americký prezident Barack Obama. Tieto činy označil ako "útok na ľudstvo".

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)

23:57 Jeden z únoscov v Bataclan Music Hall má pri sebe aj výbušniny.

23:51 Francúzska polícia potvrdila 42 mŕtvych, redaktor denníka Le Monde bol postrelený.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

23:46 Iba pred malou chvíľou sa ozvala streľba aj v obchodnom centre pri svetoznámom múzeu Louvre. Na uliciach vládne chaos, situácia je neprehľadná.

23:43 Takto vyzerá mapa útokov v Paríži. Útočník v reštaurácii mal údajne pred streľbou kričať "Za Sýriu!", na vraždenie použil Kalašnikov.

23:39 Jedna z francúzskych televíznych staníc uviedla, že počet obetí sa už vyšplhal na 60.

23:37 Ľudia na futbalovom zápase Francúzska s Nemeckom v panike utiekli na ihrisko.

23:32 Počet obetí už stúpol z 18 na 30.

23:26 Podľa stanice BBC v koncertnej hale Batacalan zadržiavajú neznámi útočníci až 100 rukojemníkov. K tragédii sa už vyjadril aj britský premiér David Cameron.

Najmenej jeden muž v reštaurácii Petit Cambodge v 11. okrese vytiahol automatickú zbraň, podľa oficiálnych informácií zastrelil štyroch ľudí, reportér BBC však tvrdí, že videl minimálne desať ľudí ležať s vážnymi zraneniami alebo mŕtvych. Útočník následne utiekol.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Svedok pre denník Libération uviedol, že v kaviarni na ulici Rue de Charonne počul viac než 100 výstrelov. Správy hovoria o maximálne šiestich strelcoch, uzatvára BBC.

Francúzske médiá hlásia aj prípad streľby v Bataclan arts centre. Hlásené sú aj tri menšie explózie v blízkosti Stade de France, kde Francúzi hostia Nemcov.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Polícia zabezpečuje všetky oblasti, prezident Francois Hollande bol z verejných priestorov, v ktorých sledoval zápas, prevezený do bezpečia. Zmätení fanúšikovia vyšli na plochu futbalového ihriska.

Zatiaľ nie je isté, kto má útok na svedomí, aj keď sa predpokladá, že za tým môže byť niektorá z teroristických organizácií. K tomuto činu sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil.

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Krvavý teror v Paríži
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Streľba v Paríži
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu