Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vyšetrovatelia sú si takmer na sto percent istí: Ruské lietadlo zničila bomba, tu je dôkaz

Ruské lietadlo padlo nad Egyptom Zobraziť galériu (2)
Ruské lietadlo padlo nad Egyptom (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Vyšetrovatelia havárie ruského lietadla v Egypte sú si "na 90 percent istí", že hluk započutý v poslednej sekunde zvukového záznamu z pilotnej kabíny je výbuch spôsobený bombou. Tlačovej agentúre Reuters to dnes povedal člen vyšetrovacieho tímu.

"Náznaky a analýza hlučného zvuku z čiernej skrinky zatiaľ ukazujú, že to bola bomba," uviedol člen egyptského vyšetrovacieho tímu, ktorý si neželal byť menovaný vzhľadom na citlivosť záležitosti. "Sme si na 90 percent istí, že to bola bomba," dodal.

Vyšetrovatelia sú si takmer
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) bojujúci proti bezpečnostným silám na severe egyptského Sinajského polostrova oznámili, že spôsobili haváriu Airbusu A321, ktorý sa pred vyše týždňom zrútil na sinajskú púšť po 23 minútach od štartu v letovisku Šarm aš-Šajch.

V lietadle sa viezli prevažne ruskí dovolenkári vracajúci sa do Petrohradu, zahynulo všetkých 224 ľudí na palube. Egyptskí predstavitelia informovali, že prešetrujú všetky prípadné scenáre, čo mohlo spôsobiť tragédiu, ale varovali pred príliš skorým vyhlasovaním záverov.

Lety môžu zdražieť

Ak sa potvrdí, že pád ruského lietadla v Egypte spôsobila bomba, bude to znamenať prísnejšie bezpečnostné opatrenia na letiskách a cestujúci sa možno budú musieť pripraviť aj na drahšie lety a oveľa zdĺhavejšie kontroly vedúce k oneskoreniu. V rozhovore s televíznou stanicou BBC to dnes uviedol britský minister zahraničia Philip Hammond.
 
Britskí predstavitelia už pred niekoľkými dňami naznačili, že pád lietadla minulú sobotu mohol byť teroristickým útokom a bomba mohla byť umiestnená v batožinovom priestore. Ruskí a egyptskí predstavitelia tieto špekulácie odmietli s tým, že zatiaľ pre to nie sú žiadne dôkazy. Ako Hammond uviedol, ak sa  potvrdí, že do lietadla skutočne islamisti či ich priaznivci umiestnili bombu, bude to znamenať sprísnenie bezpečnostných opatrení v mnohých krajinách, kde by mohli radikáli z Islamského štátu udrieť. To by potom malo vplyv aj na pasažierov. Najmä by išlo o cesty do severnej Afriky a na Blízky východ.
 
Británia v reakcii na pád lietadla v stredu pozastavila všetky lety do letoviska Šarm aš-Šajch. Podľa Hammonda sa zo zeme už podarilo odviezť 3300 turistov, ktorí tam uviazli. Zvyšní Briti by sa vraj mali dostať domov do dvoch či troch dní.
 
Minister s odvolaním sa na britského veľvyslanca v Egypte Johna Cassona povedal, že nálada medzi Britmi čakajúcimi na návrat je dobrá. "Ľudia chápu, o čo ide. Cenia si to, že ich bezpečnosť je všetkému nadradená," dodal Hammond.
Viac o téme: Pád lietadlaRuskoEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu