Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Veľký objav v kolíske ľudstva: Vedci našli pozostatky nového druhu pračloveka

V JAR Objavili nový druh pračloveka Zobraziť galériu (4)
V JAR Objavili nový druh pračloveka (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Medzinárodný tím vedcov na čele s Leem Bergerom z University of the Witwatersrand objavil v Juhoafrickej republike fosílne pozostatky doteraz neznámeho druhu pračloveka, ktorého nazvali Homo naledi. O svojom objave informovali v časopise Elife.

Berger s kolegami našli ešte v roku 2013 v jaskynnom systéme Rising Star na severozápade Juhoafrickej republiky neúplné kostry pätnástich jedincov, čo predstavuje vôbec najväčší jednorazový objav v celej Afrike. Kostry sa navyše nachádzali spolu v odľahlej jaskynnej komore, ktorú tento druh pravdepodobne používal ako pohrebisko. Vek kostier zatiaľ nedokázali určiť, predpokladajú však, že môžu byť až tri milióny rokov staré. Doteraz najstaršie dôkazy o rituálnom správaní ľudí majú pritom iba 200-tisíc rokov. 

Vedci našli v spomínanej jaskynnej komore celkovo 1550 kostí, ktoré patrili zástupcom oboch pohlaví rôzneho veku. Pri štyroch jedincoch sa zachovala aj lebka. Homo naledi dorastal do výšky až 150 centimetrov, vážil do 45 kilogramov a podľa analýzy kostry sa pohyboval vzpriamene. Ruky mal podobné ako Homo sapiens, prsty však boli viac ohnuté. Jeho mozog bol síce relatívne malý, no na základe tvaru lebky, relatívne malých zubov, dlhých nôh a tvaru chodidiel ho vedci aj tak zaradili do rodu Homo. Ďalší výskum by mal odhaliť nové poznatky o tomto druhu. "Chceme zistiť, kedy sa rodili, kedy odstavovali svoje deti, ako sa vyvíjali, aké boli rozdiely medzi pohlaviami v každom z vývinových štádií a tiež ako zomreli," uviedol Berger pre BBC.

Viac o téme: JAR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu