Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruský špión priznal vinu: Američanom chcel ukradnúť armádne technológie

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Texasan, ktorého obvinili zo špionáže a krádeže amerických technológií pre ruskú armádu sa priznal k vine. Uviedla to dnes agentúra AP.

Podľa prokuratúry sa Alexander Fishenko v stredu priznal k tomu, že pôsobil ako tajný ruský agent v Spojených štátoch. Štyridsaťdeväťročný obchodník pôvodom z Kazachstanu bol zapojený do siete, ktorá nelegálne vyvážala z USA mikroelektroniku pre ruské vojenské a špionážne agentúry. 

Podľa obvinenia sa Fishenko a ďalší jedenásti obžalovaní zúčastnili od októbra roku 2008 na tajnom a systematickom sprisahaní, aby získali najmodernejšiu elektroniku od amerických výrobcov a dodávateľov, pričom sa zámerne snažili vyhnúť licenčným požiadavkám. 

Mikroelektronika je v USA predmetom prísnej vládnej kontroly. Úrady tvrdia, že môže mať široké vojenské využitie. Ide napríklad o radarovú a sledovaciu techniku, systémy navádzania veľmi presných striel alebo rozbušky výbušnín. 

Naturalizovaný Američan Fishenko sa narodil v bývalej sovietskej zväzovej republike Kazachstan, absolvoval technologický inštitút v Petrohrade. Do Ameriky prišiel v roku 1994. Vlastní americký aj ruský pas a často cestoval do zahraničia. 

Fischenkov advokát sa k prípadu zatiaľ nevyjadril. Štyroch ďalších obžalovaných už odsúdili, zvyšní šiesti trvajú na svojej nevine.

Viac o téme: Alexander Fishenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu