Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kľúčový svedok v prípade vraždy Litvinenka cúvol: Svedčiť nebudem!

Alexander Litvinenko Zobraziť galériu (2)
Alexander Litvinenko (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Hlavný podozrivý z vraždy Alexandra Litvinenka Dmitrij Kovtun oznámil, že nebude v rámci britského vyšetrovania smrti bývalého ruského špióna svedčiť, ako bolo plánované. Toto rozhodnutie viedlo zodpovedného britského sudcu Roberta Owena k tomu, že podozrivého obvinil z pokusu o manipuláciu priebehu vyšetrovania. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Kovtun podľa vyšetrujúceho prokurátora Robina Tama tvrdí, že je viazaný mlčanlivosťou kvôli prebiehajúcemu ruskému vyšetrovaniu tohto prípadu. Kovtun mal svedčiť dnes z Ruska prostredníctvom videomosta.

Dmitrij Kotvun
Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Kotvun  (Zdroj: SITA)

Hlavný vyšetrujúci sudca Owen uviedol, že zmena plánu na poslednú chvíľu vyvoláva "to najzávažnejšie podozrenie, že ide o pokus zmanipulovať situáciu". Bývalý agent sovietskej tajnej služby KGB a neskôr ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Litvinenko, žijúci v exile v Británii, zomrel v Londýne v roku 2006 po vypití čaju otráveného rádioaktívnym prvkom polónium.

Britská polícia obvinila z vraždy Kovtuna a ďalšieho Rusa Andreja Lugového. Obaja odmietajú akúkoľvek účasť na zločine. Kovtun má čas do utorkového rána, aby sa objavil pred vyšetrujúcim sudom.

Viac o téme: Alexander LitvinenkoDmitry Kotvun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu