Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Rusku začína Veľký teror ako za Stalina: Američania sa pustili do nových Putinových zákonov!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vladimir Putin likviduje aj zvyšky občianskej spoločnosti, ktorá v Rusku zostala. Jeho najnovšie zákony pripomínajú Veľký teror Stalinových čias, myslia si renomované americké noviny Washington Post. Tí Putina vo svojom editoriali zvozili pod čiernu zem.

Rusko vykonalo ďalší krok k autoritatívnemu režimu. Dôkaz je nový zákon, ktorý prijal ruský parlament. Tvrdú kritiku schytal najmä od amerických novín Washington Post, kde uverejnili editorial prirovnávajúci Putina k Stalinovi a ére jeho čistiek a teroru.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý v prípade potreby umožní označiť zahraničné a medzinárodné organizácie za "nežiaduce" a ukončiť ich činnosť v krajine. Medzinárodné ľudskoprávne organizácie Human Rights Watch a Amnesty International legislatívu odsúdili ako súčasť "pokračujúcej drakonickej kampane" zameranej na potlačenie ruskej občianskej spoločnosti a disentu.

Pripomína to Stalinov teror

"Represia znie ako dobre známe slovo. Pripomína to Stalinove čistky, zatýkanie uprostred noci bez udania dôvodu, z ktorého sa už ľudia nikdy nevrátili. V Rusku sa nedeje presne toto isté, ale nový zákon to veľmi pripomína. Jazyk (zákona - pozn. red.) je tak vágny, že môže byť namierený proti akejkoľvek zahraničnej organizácie či biznisu v Rusku. Je to rovnako odporné, arbitrárne pravidlo, ako z čias Veľkého teroru medzi rokmi 1936 a 1938. Vtedy boli milióny ľudí usvedčených z falošných obvinení a rozmarov Jozefa Stalina a jeho pätolízačov," píšu noviny.

Nový zákon podľa editorialu vysáva ďalší kyslík z ruskej občianskej spoločnosti. Práve občianska spoločnosť je to, čo spája vládnucich a ovládaných, tvrdia renomované noviny. Do tej spadajú nevládne organizácie, cirkvi, charity a rôzne iné organizácie. "Občianska spoločnosť už svojou povahou upozorňuje na chyby vlády. Niektoré nevládne organizácie sa spoliehali na financie zo zahraničia. No teraz pán Putin usúdil, že ožívajúce Rusko musí sa zbaviť zahraničnej závislosti, ktoré slúži podľa jeho názoru na to, aby ho zvrhla od moci," píše Washington Post.

Ruská prokuratúra bude môcť na základe nového zákona vyhlásiť organizáciu za nežiaducu, ak dospeje k záveru, že predstavuje "hrozbu pre ústavný poriadok Ruskej federácie, obranu alebo bezpečnosť štátu". Daná organizácia by v takomto prípade musela zatvoriť svoje pobočky v Rusku a zastaviť šírenie informácií prostredníctvom tamojších spravodajských médií a internetu. Ak by v činnosti pokračovala, jej vedenie by bolo pokutované alebo uväznené.

Likvidácia zvyškov občianskej spoločnosti

Toto je posledná tehlička do múru autoritárstva, ktorý Putin buduje. "Teraz chce so svojimi lokajmi vyhlásiť každú zahraničnú skupinu za neželanú a polícia a žalobci budú pripravení konať. Už dávnejšie podpísal zákon, ktorým označil organizácie príjimajúce peniaze zo zahraničia, za "zahraničných agentov", ktoré by majú pôsobiť ako špióni," nešetria Putina Američania.

Za komunizmu neexistovala žiadna občianska spoločnosť. Strana vytvroila utópick sen, kde o každého potreby bolo postarané od kolísky až po hrob. No nakoniec Sovietsky zväz dopadol ako kolosálny prepadák. "Dnes sa Rusko nepodobá na utópiu, ale bič na pozostatky občianskej spoločnosti udrie najviac na ruských obyvateľov," uzavreli vo svojom stĺpčku.

Putin chce patriotickú televíziu pre deti

Ruský prezident najnovšie plánuje aj nový TV kanál pre deti. A nepôjde o hocijaký kanál. Podľa predstáv Putina by to mal byť "patriotický kanál", ktorý bude dbať o lásku detí k rodnej hrudi, píše Rádio slobodná Európa. Upozornil na to prokremeľský portál Izvestia. Čochvíľa začne novosformovaná skupina pripravovať prvé návrhy na nový kanál.

Podľa oficiálnej stránky ministerstva školstva v Rusku sa patriotizmus definuje ako "láska k Matičke vlasti, lojálnosť k otčine, snaha slúžiť jej záujmom a byť pripravený ju brániť." Program by mal vyjsť na 1,8 miliárd rubľov.

V Rusku začína Veľký
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu