Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Macedónsko očakáva príval migrantov: Hrozí príchod až 3-tisíc utečencov denne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Očakáva sa, že až 3000 migrantov prevažne zo Sýrie príde denne v priebehu nadchádzajúcich mesiacov do Macedónska, uviedol dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

"Prílev migrantov sa v nadchádzajúcich mesiacoch nezastaví," vyhlásila hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová. Dodala, že pretrvávajúce konflikty v Iraku a Sýrii len zhoršujú podmienky pre sýrskych utečencov v Turecku, Jordánsku či Libanone.

Flemingová dnes počas novinárskeho brífingu v Ženeve vyhlásila, že 28 členských štátov EÚ musí zaistiť dostatočne "férové rozloženie" žiadateľov o azyl. "Veríme, že ak sa podniknú vhodné opatrenia, Európa túto situáciu zvládne," citovala ju agentúra Reuters.

Bulharsko usporiada vojenské cvičenia pri macedónskej hranici 

Bulharské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že krajina v reakcii na prílev migrantov na Balkán čoskoro usporiada sériu vojenských cvičení zameraných na podporu pohraničnej polície v blízkosti macedónskej hranice. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Situácia v susedných štátoch - Macedónsku, Grécku aj Srbsku - je pomerne komplikovaná a my musíme reagovať preventívne," uviedla Valeria Kardaševská z bulharského ministerstva obrany.

Viac ako 5000 utečencov prevažne zo Sýrie prešlo v nedeľu z Macedónska do Srbska, a to aj napriek prítomnosti macedónskej polície, pre ktorú migranti na niekoľko predošlých dní uviazli na grécko-macedónskej hranici.

"Do oblasti sme vyslali už 25 vojakov s adekvátnym vybavením a sme pripravení tento počet zvýšiť, ak to bude nutné," uviedla Kardaševská. "Sme v neustálom kontakte s pohraničnou políciou," dodala. Bulharské ministerstvo vnútra zároveň uviedlo, že nad bulharsko-macedónskou hranicou a časťou hranice s Gréckom lietajú vrtuľníky pohraničnej polície.

"Nebojíme sa toho, že si vyslúžime kritiku pre cvičenia pri hraniciach, pretože ich zámer je preventívny a úloha rozmiestnených vojakov je pomáhať pohraničnej polícii v prípade, že to bude potrebné," doplnila Kardaševská.

Bulharsko podobne ako aj jeho balkánski susedia čelí prílevu migrantov prichádzajúcich najmä cez Turecko. V priebehu posledných dvoch rokov krajina evidovala približne 25.000 žiadateľov o azyl - čo je asi toľko ako za predošlé dve desaťročia dohromady. Bulharsko posilnilo rady pohraničnej polície a do oblastí inštalovalo kamery a pohybové senzory. Krajina zároveň plánuje vybudovať pozdĺž tureckej hranice ochranný plot v dĺžke 160 kilometrov.

Viac o téme: MigrantiMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu