Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemecko zrejme nebude uplatňovať na utečencov zo Sýrie dublinské pravidlá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Nemecko, ktoré už doteraz vracalo utečencov zo Sýrie na základe Dublinskej dohody do iných členských krajín Európskej únie iba veľmi zriedkavo, zvažuje, že v ich prípade tzv. dublinské konanie prestane aplikovať úplne.

Vyplýva to z informácií, ktoré internetové vydanie spravodajského týždenníka Der Spiegel získalo z novej smernice Spolkového úradu pre migráciu a utečencov. Podľa nej by utečenci zo Sýrie, ktorí požiadajú v Nemecku o azyl, v budúcnosti nemali byť vracaní do krajín únie, v ktorých boli registrovaní najskôr. V týchto štátoch otvorené azylové konania, ktoré by sa do príchodu utečencov do Nemecka neuzavreli, by sa potom ukončili v spolkovej republike.

Nejde síce o formálne záväznú predlohu, podľa spomínaného zdroja však možno vychádzať z toho, že utečenci zo Sýrie budú môcť odteraz rátať s "ponechaním" v Nemecku. Už doteraz však podobná prax prevažovala. V uplynulých šiestich mesiacoch požiadalo v Nemecku o azyl okolo 44.000 občanov Sýrie, iba v 131 prípadoch z nich nemecká strana do konca júla 2015 uplatnila dublinské pravidlá.

Nemecké úrady však medzičasom ani azylantov z iných štátov do niektorých krajín nevracajú, tak napríklad do Grécka a aktuálne ani do Maďarska kvôli tamojším vnútroštátnym problémom s kapacitami pre migrantov.

Viac o téme: UtečenciNemeckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu