Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Svetoznámy Banksy opäť nesklamal: Mŕtva Popoluška zďaleka nie je najväčším prekvapením

Dismaland Zobraziť galériu (4)
Dismaland (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Britský streetartový umelec Banksy dnes predstavil svoj najnovší projekt - opustený prímorský zábavný park s názvom "Dismaland" (niečo ako bezútešná krajina) so spustnutým hradom a mŕtvou Popoluškou, napísala agentúra AP.

Nepolapiteľný umelec známy najmä svojim pouličným umením v štýle "stencil art" uviedol, že mu nešlo o to "útočiť na Disneyho", ale vytvoriť festival "umenia, zábavy a vstupnej brány anarchie".

Dismaland
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Mohli by ste povedať, že ide o zábavný park, ktorého veľkou témou je - že zábavné parky by mali rozoberať väčšie témy," doplnil. Projekt, inštalovaný v nepoužívanom plaveckom bazéne v prímorskom letovisku Weston-super-Mare na juhozápade Británie, je Banksyho doposiaľ najväčším. Nachádza sa tam galéria jeho nových diel, ako aj práce približne 50 iných umelcov - napríklad Damiena Hirsta. Ponuku zábavného parku dopĺňajú hudobné vystúpenia a hracie automaty. 

Dismaland
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Medzi vystavované diela patrí napríklad mŕtva Popoluška padajúca zo svojho kočiara po dopravnej nehode - obklopená fotografmi, či socha ženy, na ktorú útočia čajky, alebo rybník, v ktorom si návštevníci môžu vyskúšať riadenie modelov lodí plných migrantov. Park bude otvorený od soboty do 27. septembra. 

Viac o téme: Banksy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu