Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Havlovu lavičku opäť zničili vandali, zrejme ju presťahujú

(Zdroj: SITA)

PLZEŇ – Lavička Václava Havla v centre Plzne sa opäť stala terčom zatiaľ neznámych vandalov. Od jej odhalenia v októbri minulého roka to bol v uplynulých dňoch už tretí významnejší útok na dielo renomovaného umelca Bořka Šípeka. Vedenie západočeskej metropoly preto zváži možnosť presunúť lavičku do inej lokality, informovala dnes stránka Novinky.cz.

Vandali tentoraz vytrhli drevenú dosku spájajúcu obe stoličky. Z lavičky, za ktorú mesto zaplatilo 350.000 Kč, tak zostalo iba torzo. Už vlani z nej totiž niekto odlomil sklenené artefakty evokujúce typický podpis bývalého československého a českého prezidenta - červené srdce a zelenú ulitu pripomínajúcu pero, ktorým sa niekdajšia hlava štátu podpisovala. Po ich opätovnom osadení sa to po niekoľkých dňoch zopakovalo. 

Možnou novou lokalitou pre Lavičku Václava Havla by mohli byť kampus Západočeskej univerzity, Luftova záhrada alebo átrium Nového divadla. Podľa predstáv zodpovedných by to každopádne mala byť lepšie kontrolovateľné miesto, ktoré by sa v nočných hodinách zatváralo. Polícii sa zatiaľ nepodarilo vypátrať ani páchateľa, ktorý 9. februára 2015 lavičku pomaľoval liehovou fixkou.

Viac o téme: Václav Havel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu