Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dôchodca (†79) zomrel po tom, ako zjedol cuketu: Sused mu ju daroval z vlastnej záhrady

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

HEIDENHEIM - Dobrosrdečný sused mu daroval niekoľko výpestkov z vlastnej záhrady netušiac, aké to bude mať následky. Dôchodca si s manželkou uvaril guláš s mäsom, zemiakmi a zeleninou, po ktorom sa nečakane otrávil. Príčinou bola obľúbená zelenina.

Manželský pár pridal darované cukety zo záhrady suseda do gulášu, ale po spoločnej večeri sa začali obaja partneri cítiť veľmi zle a privolená zdravotná záchranná služba ich musela prepraviť do nemocnice. Podľa lekára vykazovali príznaky otravy jedlom, no ich stav sa zhoršoval. Na vine bola podľa Bild.de cuketa.

Na Slovensku vypukla panika po nátierkovej otrave: Lekári radia, čomu sa vyhýbať!

Jedovaté látky sa môžu nachádzať aj v uhorkách!

Málokto vie, že v cuketách, podobne ako v tekviciach alebo uhorkách sa nachádzajú látky obsahujúce horký kukurbitacín. Ten má v prírode ochrannú funkciu pred predátormi. Ak do záhrady sadíte novozakúpené semená, nemali by ste účinky jedu pocítiť, ale ak použijete na výsadbu vlastné semená z minulého roka, majte sa na pozore. Takisto by ste mali zamedziť pestovaniu okrasných tekvíc v blízkosti cukiet. Včely totiž na ne môžu pri opeľovaní preniesť nežiaduce látky.

Hoci sa dôchodca počas prvých dní trocha zotavil, nastali uňho komplikácie a podľa lekárov mu napokon zlyhali orgány. Jeho žena sa však zotavila relatívne rýchlo a o pár dní ju mohli z nemocnice poslať domov. Kvôli zvláštnej horkej chuti si totiž dala len menšiu porciu gulášu. Tragický prípad sa odohral v nemeckej obci Heidenheim an der Brenz pred dvomi týždňami.

Dôchodca (†79) zomrel po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Viac o téme: OtravaCuketaKukurbitacín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu