Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vo francúzskom rýchlovlaku sa strieľalo: Na ceste do Paríža pasažieri bojovali o život

Strelca vo vlaku zneškodnili dvaja americkí vojaci
Strelca vo vlaku zneškodnili dvaja americkí vojaci (Zdroj: SITA)

ARRAS - Dejiskom streľby sa dnes podvečer stal na severe Francúzska rýchlovlak Thalys, v ktorom ozbrojenec postrelil viacero osôb. Francúzske médiá hovoria o dvoch ťažko zranených. Regionálne noviny La Voix du Nord informovali o celkovo troch zranených. Ľahké zranenia podľa nich utrpel aj medzinárodne známy francúzsky herec Jean-Hugues Anglade.

Minister predstúpil pred médiá v meste Arras neďaleko belgických hraníc, kde útočníka zadržali. Podľa francúzskych bezpečnostných zložiek je podozrivým 26-ročný Maročan. Bol ozbrojený automatickou puškou a nožom, uviedol hovorca národnej železničnej spoločnosti SNCF Christophe Piednoel. Vyšetrovanie prípadu prevzal špeciálny protiteroristický útvar francúzskej polície. 

Jedného z Američanov, ktorí proti útočníkovi zasiahli, údajne hospitalizovali s ťažkými zraneniami. Cazeneuve vyhlásil, že americkí pasažieri, ktorí proti ozbrojencovi zakročili, "preukázali veľkú odvahu a statočnosť za veľmi ťažkých okolností". Ocenil taktiež ich rozvahu, "bez ktorej by sme boli konfrontovaní s hroznou drámou". Jedna ďalšia osoba utrpela pri útoku ťažké zranenia, tretiu ošetrili s menšími zraneniami. 

Podľa vyhlásenia kancelárie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda k útoku došlo o 17.45 SELČ, keď vlak Thalys prechádzal Belgickom. 
 

Hollande už o incidente údajne hovoril s belgickým premiérom Charlesom Michelom, pričom obaja predstavitelia sa dohodli na úzkej spolupráci bezpečnostných zložiek svojich krajín pri vyšetrovaní.

Viac o téme: Rýchlovlak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu