Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Únia má na stole predĺženie sankcii: Ak by prišli, Rusko má túto odpoveď

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rusko je pripravené predĺžiť embargo na potraviny z krajín Európskej únie až do konca roka 2017, aktuálny zoznam zakázaných položiek sa však zrejme rozširovať nebude. Oznámili to dnes predstavitelia ruskej vlády, ktorých citovala agentúra Reuters.

Moskva v auguste 2014 zaviedla sankcie na európske potraviny ako odpoveď na sériu sankcií zo strany EÚ, ktorá týmto krokom reagovala na ruské zasahovanie do krízy na Ukrajine. Diplomatov EÚ v nadchádzajúcich týždňoch čakajú debaty o možnom predĺžení sankcií voči Rusku.
"Nariadil som, aby boli pripravené návrhy na rozšírenie sankcií nie o jeden rok, ale až do konca roku 2017," uviedol ruský premiér Dmitrij Medvedev v súvislosti s potravinovým embargom.

Minister poľnohospodárstva Alexandr Tkačev k tomu doplnil, že Rusko neplánuje rozšíriť aktuálny zoznam západných potravín, na ktoré sa vzťahuje embargo. Príslušné návrhy ešte musí schváliť prezident Vladimir Putin.Vlani v lete boli ruské sankcie na potraviny z krajín EÚ predĺžené o jeden rok. Ich platnosť vyprší v auguste. 

Varovanie zo strany ruského premiéra prichádza niekoľko týždňov predtým ako predstavitelia členských krajín EÚ obnovia rozhovory o ďalšom prípadnom rozšírení sankcií voči Moskve, ktorých platnosť končí v júli. Ekonomické sankcie EÚ majú vážny dopad na ruské banky, rezort obrany a energetiku. Doteraz EÚ obnovovala tieto reštriktívne opatrenia každých šesť mesiacov.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová minulý týždeň uviedla, že očakáva opätovné predĺženie režimu sankcií voči Rusku. Viaceré diplomatické zdroje z EÚ ale naznačili, že medzi členskými krajinami v tejto otázke neexistuje zhoda názorov.

Viac o téme: PredĺženieRuskoPotravinové embargo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu