Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Je to potvrdené! V Rakúsku zabíja vtáčia chrípka, farmy sú v ohrození

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Podozrenie na výskyt vtáčej chrípky u hydiny v rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko, ktoré zaznamenali po už skoršom potvrdení ochorenia u divokého vtáctva pri Bodamskom jazere v rakúsko-švajčiarsko-nemeckom trojuholníku, sa ukázalo dnes ako opodstatnené.

Výsledky testov odobratých vzoriek uhynutých zvierat z jednej z fariem potvrdili prítomnosť vysoko infekčného vírusu H5N8.  Informovali o tom tlačové agentúry APA a DPA s odvolaním sa na rakúske ministerstvo zdravotníctvo.

Kompletný chov z farmy, ktorú uzavreli, teraz čaká utratenie. V jej okolí zriadili trojkilometrové ochranné pásmo. Medzičasom skúmajú v Rakúsku vzorky potenciálne druhého podobného prípadu z inej lokality, vyplýva z informácií krajinskej vorarlberskej redakcie verejnoprávneho rozhlasu ORF.

Občanov zodpovední upokojili, že o nebezpečenstve spomínaného podtypu vírusu vtáčej chrípky pre ľudí nie je zatiaľ nič známe. Odborníci im však odporučili vyhýbať sa kontaktu s uhynutými vtákmi, a namiesto toho informovať o takomto náleze najbližšieho veterinára.

Už skôr, od predchádzajúcej polnoci, platilo v okolí Bodamského jazera kilometer široké ochranné pásmo, v ktorom musela hydina zostať pod strechou. Zriadili ho na základe konzultácií s Nemeckom a Švajčiarskom na území všetkých zainteresovaných krajín. Cieľom bolo zabrániť prenosu nebezpečného vírusu z vodného a divokého vtáctva na chovy hydiny. Tie budú v rámci ochrannej zóny pravidelne kontrolované veterinármi.

V Rakúsku sa v uplynulých dňoch potvrdil výskyt vtáčej chrípky u desiatich exemplárov divokého vtáctva, v okolí Bodamského jazera však celkovo u viac ako 70 operencov. V organizmoch všetkých našli spomínaný vysokopatogénny vírus. Ochorenie hlásili však už aj z Maďarska, Poľska, Chorvátska a Slovinska, ako aj z ďalších lokalít Nemecka.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaEpidémiaRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu