Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Blíži sa chrípková sezóna: Dajte si pozor, antibiotiká nezaberajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – S príchodom októbra sa každoročne začína chrípková sezóna, upozorňujú hygienici. Trvať by mala až do apríla. Lekári už počas uplynulého týždňa nahlásili vyše 2600 prípadov.

"Chorých začína pribúdať najmä v decembri a následne na prelome januára a februára," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická. Výskyt chrípky býva prerušený vianočnými prázdninami. Chorobnosť tak začne opäť rásť v januári, pričom začiatkom februára chrípka prerastá do epidémie.

 Nie každé prechladnutie či kašeľ automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia.

Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov. Odborníci z ÚVZ SR poukazujú na to, že najúčinnejšou formou prevencie proti chrípke je očkovanie, ktoré uhrádzajú všetky zdravotné poisťovne.

Počas chrípkovej sezóny 2014/2015 potrápila chrípka a jej podobné ochorenia vyše 200.000 ľudí. Zaočkovať sa proti nej dalo necelých päť percent Slovákov. Najviac choré boli deti do päť rokov. Medzi rizikové skupiny však podľa hygienikov patria aj ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov.

 Najvyššia chorobnosť je do 15. roku života. "Školské kolektívy sú totiž ideálnym miestom šírenia ochorenia. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašlaní a kýchaní," dodala Skalická.

Viac o téme: ChrípkaAntibiotikum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu