Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Irán sa ponúkol, že sprostredkuje mierové urovnanie konfliktu v Sýrii

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání (Zdroj: SITA)

TEHERÁN – Iránsky prezident Hasan Rúhání zopakoval ponuku svojej krajiny na prevzatie úlohy sprostredkovateľa rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii, napísala dnes agentúra DPA.

"Urobíme všetko v rámci našej politickej moci, aby sa mier a stabilita vrátili do Sýrie," iránsky líder to povedal na stredajšej schôdzke so sýrskym ministrom zahraničných vecí Walídom Mualimom.

Rúhání sa tiež v mene svojej krajiny zaviazal k tomu, že Irán bude širšie spolupracovať v boji proti militantnej teroristickej skupine Islamský štát (IS), predovšetkým s Tureckom. "V dôsledku nebezpečnej situácie v regióne je nevyhnutná širšia spolupráca medzi oboma krajinami," dodal Rúhání, ktorého slová zverejnila webová stránka kancelárie iránskeho prezidenta. Spolupráca v rámci boja proti týmto islamistom bude podľa neho omnoho efektívnejšia, ako keď bude Turecko postupovať osamote.

Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana upozornil, že pred napadnutím cieľov IS v Sýrii alebo Iraku by Ankara o tom mala upovedomiť predstaviteľov týchto krajín, v opačnom prípade "bude jeden problém vyriešený, ale následne sa dostaví ďalší, omnoho rozsiahlejší".

Zástupcovia Sýrie, Iránu a Ruska pracujú od utorka v Teheráne na vytvorení nového plánu na diplomatické riešenie konfliktu v Sýrii. Dokument by mali následne predložiť Organizácii Spojených národov.

Irán a Rusko patria medzi posledných spojencov režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Teherán opakovane varoval, že pád vlády v Damasku by uvoľnil cestu pre Islamský štát ako aj ďalšie teroristické skupiny, dodala AP.

Viac o téme: IránSýriaHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu