Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Irán je ochotný rokovať o ukončení vojny v Sýrii s USA aj Saudskou Arábiou

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes vyhlásil, že jeho krajina je ochotná rokovať o mierovom urovnaní konfliktu v Sýrii s ktoroukoľvek krajinou vrátane USA a Saudskej Arábie. Informovala o tom agentúra AP.

"Irán si sadne k akémukoľvek (rokovaciemu) stolu s krajinami regiónu či so svetovými mocnosťami, ak to bude mať za následok bezpečnejšiu, stabilnú a demokratickú budúcnosť pre Sýriu," vyhlásil Rúhaní počas tlačovej konferencie s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom, ktorý je na návšteve Teheránu. 

Podľa agentúry Reuters Rúhání týmito slovami reagoval na otázku, či by bol ochotný rokovať o Sýrii aj mocnosťami, ktoré s Iránom súperia o vplyv na Blízkom východe, ako sú Spojené štáty a Saudská Arábia. Iránsky prezident však súčasne zdôraznil, že o budúcnosti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada bude možné diskutovať až po tom, keď v Sýrii zavládne mier a utečenci sa budú môcť vrátiť do svojich domovov. 

Irán, regionálna šiitská mocnosť, je spolu s Ruskom hlavným zahraničným spojencom prezidenta Asada. Saudská Arábia a USA naopak podporujú sýrskych povstalcov bojujúcich proti Damasku. 

Heinz Fischer navštívil Teherán ako prvý líder členskej krajiny EÚ za viac ako desaťročie. Jeho návštevu umožnila v júli podpísaná prelomová jadrová dohoda medzi Iránom a svetovými mocnosťami. 

Viac o téme: MierSýriaHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu