Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Šľachetný čin mladomanželov: Na vlastnej svadbe darovali jedlo 4-tisíc utečencom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL – Čerstvo oddaný pár z mesta Kilis ležiaceho na juhovýchode Turecka neďaleko sýrskych hraníc sa rozhodol využiť peniaze, ktoré utŕžil za svoju svadbu, na nákup potravín pre 4000 sýrskych utečencov. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Manželský pár jedlo osobne a vo svadobných šatách rozdával utečencom, ktorých pozval na svoju svadbu. "V tento radostný deň sme chceli rozdávať svadobné jedlo našim sýrskym súrodencom," povedal otec ženícha, Ali Üzümcüoglu, ktorého citoval turecký denník Zaman. 

Myšlienka na hostinu spolu s utečencami vraj bola práve jeho nápadom, napísal britský denník The Telegraph. Üzümcüoglu ďalej uviedol, že by si prial, aby sa k podobnému činu odhodlalo viac jeho krajanov. Turecko v súčasnosti poskytuje prístrešie približne dvom miliónom sýrskych utečencov, čo je omnoho viac ako ktorákoľvek iná krajina. Vysoký počet migrantov v krajine však najmä v pohraničných oblastiach spôsobuje značné spoločenské napätie. 

OSN vyčlenila 70 miliónov dolárov na humanitárnu pomoc pre násilne vysídlených 

Organizácia Spojených národov (OSN) uvoľnila zo svojho núdzového fondu 70 miliónov dolárov na poskytnutie humanitárnej pomoci ľuďom, ktorých vyhnalo z ich domovov násilie a nestabilita. Opatrenie sa týka oblastí, akými sú napríklad sudánsky Dárfúr či Mjanmarsko, informovala agentúra AP.

Koordinátor humanitárnej pomoci OSN Stephen O'Brien uviedol, že celosvetovo je v súčasnosti proti svojej vôli vysídlených takmer 60 miliónov ľudí a medzinárodné spoločenstvo čelí "kríze, akú nezažilo už niekoľko generácií". Vyčlenená suma podľa neho pomôže ľuďom v oblastiach najviac trpiacim nedostatkom prostriedkov.

O'Brien zároveň potvrdil, že 21 miliónov dolárov pôjde do Sudánu a Čadu, 33 miliónov do Eritrey, Etiópie a Somálska, osem miliónov je určených pre Mjanmarsko a Bangladéš, rovnakej sumy sa dočkajú aj v Afganistane. Koordinátor nedávno vyjadril znepokojenie z vrážd a prenasledovania humanitárnych pracovníkov vo svete.

Viac o téme: UtečenciTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu