Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Balatone zúrila búrka: Záchranári v permanencii, ratovali životy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Výstrahu najvyššieho stupňa pred sobotňajšou popoludňajšou búrkou, vydanú maďarskými meteorológmi na jazere Balaton, mnohí nebrali vážne. Vodných záchranárov volali na pomoc v 50 prípadoch, tí zachránili životy 21 ľudí, informovala dnes agentúra MTI.

Záchranárske práce trvali až do noci, mnohých zachraňovali aj príslušníci vodnej polície či posádky plavidiel plaviacich sa okolo. Dvaja muži zmizli vo vodách jazera pri Balatonfürede ešte pred búrkou, záchranárom sa ich však do príchodu búrky nepodarilo nájsť. Mŕtve telo jedného z nich objavili dnes ráno, polícia ho zatiaľ neidentifikovala.

Polícia Šomodskej župy informovala, že po vyhlásení najvyššej výstrahy pred búrkou sa všetky vodné hliadky vydali varovať rekreantov vo vode. Napriek tomu sa mnohí dostali do problémov. Viacerí podcenili svoje schopnosti a možnosti svojich plavidiel. Niekoľko lodí sa v silnej víchrici prevrátilo, potopilo, viaceré posádky vo veľkých vlnách spadli z paluby do vody.

Na južnom brehu jazera víchrica vyvracala stromy, trhala elektrické vedenia, poškodila budovy i niekoľko áut. Hasiči zasahovali v priebehu noci v 97 prípadoch, odstraňovali najmä popadané stromy a polámané konáre z ciest i zo železničnej trate.

Viac o téme: BúrkaMaďarskoBalaton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu