Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

VIDEO Ničivá búrka na Balatone zabíjala: Smršť brala všetko, čo jej prišlo do cesty

Búrka na Balatone
Búrka na Balatone (Zdroj: Foto: youtube)

BALATON - Návštevníkov Balatonu poriadne vystrašila búrka, ktorá sa prehnala územím v sobotu. Aj napriek tomu, že platila výstraha najvyššieho stupňa, mnohí ju nebrali vážne a vybrali sa k jazeru oddychovať. Po obede zasiahla smršť, všetky záchranné zložky boli v pohotovosti.

Výstrahu najvyššieho stupňa vydali maďarskí meteorológovia na jazere Balaton. Ako informovala agentúra MTI, vodných záchranárov volali na pomoc v 50-tich prípadoch, zachránili životy až 21 ľuďom. Zachraňovať návštevníkov museli aj príslušníci vodnej polície či posádky plavidiel plaviacich sa okolo. Záchranári ratovali všetko a všetkých navôkol do neskorých nočných hodín.

Ešte pred ničivou búrkou zmizli vo vodách jazera pri Balatonfürede dvaja muži. Nepodarilo sa ich nájsť. Bezvládne telo jedného z nich vyplavilo v nedeľu ráno. 

Polícia Šomodskej župy po vydaní výstrahy vyslala všetky vodné hliadky, aby šli kúpajúcich sa varovať. Nie všetci návštevníci poslúchli, následne vznikli problémy. Viacerí podcenili svoje schopnosti a možnosti svojich plavidiel. Niekoľko lodí sa v silnej víchrici prevrátilo, potopilo, viaceré posádky vo veľkých vlnách spadli z paluby do vody.

Na južnom brehu jazera víchrica vyvracala stromy, trhala elektrické vedenia, poškodila budovy i niekoľko áut. Hasiči zasahovali v priebehu noci v 97 prípadoch, odstraňovali najmä popadané stromy a polámané konáre z ciest i zo železničnej trate.

Viac o téme: PočasieBúrkyMaďarskoBalaton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu