Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Kluknave zabíjalo počasie: Modliacich sa ľudí zasiahol blesk, žena (†39) na mieste zomrela

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

KLUKNAVA - Tragédia otriasla včera večer obcou v gelnickom okrese. Počas svätej omše zasiahol blesk skupinku modliacich sa ľudí. Žena (†39) bola na mieste mŕtva, deväť ľudí sa zranilo.

Nešťastie sa stalo včera krátko pred 19-tou hodinou neďaleko obce Kluknava pri pútnickom kostolíku v mieste, ktoré miestni nazývajú Svätá Anna. Počas odpustovej slávnosti na svätej omši počas búrky zasiahol blesk dva stromy, pod ktorými stáli modliaci sa ľudia. Šiesti utrpeli ľahké zranenia, tri osoby boli zranené ťažko a 39-ročná žena z okresu Prešov utrpela zranenia, ktorým, žiaľ, na mieste podľahla.

Zasahovali posádky rýchlej zdravotnej pomoci zo širokého okolia, ako aj ostatné záchranné zložky. Obhliadajúca lekárka u nebohej ženy skonštatovala smrť po zásahu blesku a nariadila vykonať zdravotno-bezpečnostnú pitvu. Ako informoval hovorca košických policajtov Alexander Szabó, polícia už prešetruje zodpovednosť organizátora, ktorý púť zabezpečoval. Bolo totiž známe, že sa blíži silná búrka, o ktorej bola verejnosť informovaná a na tomto území dokonca platila výstraha druhého stupňa. Aj napriek tomu organizátor nevyzval ľudí, aby opustili miesto okolo kostolíka. Navyše sa tam nachádzajú vysoké stromy gaštany a lipy. "Poverený príslušník PZ začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia," uzavrel Szabó.

Podľa miestnych bolo v čase nešťastia na púti približne 500 ľudí, ktorí po zásahu blesku spanikárili a húfne odchádzali na autách z miesta, čím znemožnili rýchly prístup záchranárom. Zranených do príchodu sanitiek ošetrovali ostatní pútnici.

Zranení sa zotavujú

Dvaja ťažko zranení sú už mimo ohrozenia života. Uviedol to lekár chirurgického oddelenia krompašskej nemocnice Marián Hojstrič. „U nás sme ošetrili všetkých ôsmich zranených. Piatich sme hospitalizovali v našej nemocnici. Ďalší sú hospitalizovaní v nemocnici v Prešove,“ povedal Hojstrič. Doložil, že v krompašskej nemocnici leží aj tínedžer, ktorý utrpel popáleniny dolných končatín, no nie na šesťdesiatich percentách tela, ako uvádzali prvotné informácie.

V prešovskej nemocnici sú hospitalizovaní traja pacienti. Informovala o tom hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková. Jedným z nich je aj muž, ktorého na mieste nešťastia resuscitovala rýchla lekárska služba. Muž je hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Utrpel popáleniny na 15 percentách tela. Jeho stav je stabilizovaný, a lekári zabezpečujú a sledujú jeho vitálne funkcie. Pacient je pri vedomí a komunikuje. Ďalšie dve ľahšie zranené pacientky sú hospitalizované na oddelení úrazovej chirurgie. Sú stabilizované.

V Kluknave zabíjalo počasie:
Zobraziť galériu (3)

 

Viac o téme: TragédiaZásahBleskKluknava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu