Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Odtajnená dohoda s Gréckom: Týchto sedem krokov má zachrániť súčasnú Európu

Grécky minister financií Tsakalotos s premiérom Tsiprasom Zobraziť galériu (6)
Grécky minister financií Tsakalotos s premiérom Tsiprasom (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Dohoda je na svete, no Grékov najťažší krok ešte len čaká. Po uzavretí podmienok reforiem a štrukturálnych zmien v ekonomike teraz musia grécki lídri pretlačiť cez domáci parlament. A práve tu môže kosa naraziť na kameň, pretože Tsipras a jeho Syriza išla do volieb so sľubmi, ktoré odmietali diktát Bruselu. Na tvrdých podmienkach preto môže Grécko ešte doplatiť. Pozrite sa, čo všetko musia Gréci splniť, aby dostali ďalšie miliardy na záchranu. Za záruky za miliardy eur, ktoré by mali putovať do Grécka v rámci prípadnej pomoci, bude ručiť každá krajina EÚ, teda napríklad aj Česi.

Okrem gréckeho parlamentu túto dohodu musia schváliť aj niektoré členské parlamenty krajín eurozóny. Nemecký parlament o tom bude hlasovať v piatok. Gréci by mali do stredy schváliť tieto body. Očakáva sa však napätá atmosféra a neľahký súboj v gréckom parlamente. Vládna Syriza totiž išla do volieb so sľubmi, že odmietne úsporné opatrenia.

Grécky premiér Tsipras
Zobraziť galériu (6)
Grécky premiér Tsipras  (Zdroj: SITA)

Toto sú body, ktoré musia Gréci splniť do 15. júla:

Zefektívnenie výberu DPH a rozšírenie daňového základu

Zvýšenie firemnej dane na 28 %. Ostrovy, obľúbené dovolenkové destinácie a reštaurácie už nebudú platiť nižšie dane. Súčasťou opatrení je aj zlepšiť výber daní.

Implementácia automatických škrtov vo verejných výdavkoch

Zaviesť výdavkové škrty v prípade, že by sa nedodržal primárny prebytkový rozpočet. Zriadenie rozpočtovej rady a zavedenie poloautomatických výdavkových škrtov v prípade odchýlenia sa od cieľov stanovených pre primárne rozpočtové prebytky.

Udržateľnosť dôchodkového systému

Zlepšiť dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému. To znamená, že sa zvýši vek odchodu do dôchodku až na 67 rokov do roku 2022. Dávky dôchodcom sa zmrazia až do roku 2019.

Zachovanie právnej nezávislosti štatistického úradu Elstat

Summit o osude Grécka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Toto musia splniť do 22. júla:

Zotavenia bankového a finančného sektora

Zavedenie rámca EÚ pre ozdravenie a riešenie kríz úverových inštitúcií. Urobiť potrebné kroky na posilnenie finančného sektora, vrátane riešenia nesplácaných bankových úverov a posilnenie správy bánk a fondu na ich rekapitalizáciu HFSF, najmä s ohľadom na vylúčenie možnosti politického zasahovania do personálneho obsadenia.

Prijatie Občianskeho súdneho poriadku

Po schválení prvých štyroch spomenutých krokov a potvrdenie týchto záväzkov gréckym parlamentom bude možné veriteľské inštitúcie poveriť rokovaniami o predbežnej dohode. K jej úspešnému dovŕšenie ale musí byť gréckej návrhy reformných krokov výrazne posilnené, čo je nutné kvôli zhoršeniu ekonomickej a rozpočtovej situácie za posledný rok.

Merkelová bola neústupná
Zobraziť galériu (6)
Merkelová bola neústupná  (Zdroj: SITA)

Ďalej musia Gréci prijať toto:

Spružnenie trhu práce

Prijať ambicióznejšie reformy trhu tovarov, vrátane zmien regulácie predajnej doby, vlastníctva lekární, mliekarní a pekární; otvoriť ekonomicky dôležité uzavreté profesie, napríklad trajektovú prepravu. Na trhoch práce vykonať hlbokú modernizáciu pravidiel pre kolektívne vyjednávanie, štrajky a kolektívne prepúšťanie.

Privatizácia

V energetickom sektore pokročiť v privatizácii prevádzkovateľa elektrizačnej prenosovej sústavy (ADMI).

Alexis Tsipras jednal s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ďalšie odporúčané kroky:

Výrazné rozšírenie privatizácie

Nezávislý fond

Cenné grécke aktíva budú prevedené do nezávislého fondu, ktorý ich speňaží prostredníctvom privatizácie či inak, a príjmy budú jedným zo zdrojov pre splácanie nových úverov z ESM. Príjmy fondu dosiahnu počas trvania úverového programu 50 miliárd eur; z toho 25 miliárd eur sa použije na rekapitalizáciu bánk, polovica zo zvyšku pôjde na zníženie podielu gréckeho dlhu voči HDP a druhá polovica na investície. Fond budú riadiť grécke úrady pod dohľadom príslušných európskych inštitúcií.

Modernizácia štátnej správy

Modernizovať a posilniť grécku štátnu správu, vrátane jej depolitizácii. Prvé návrhy by mali Atény dodať do 20. júla. Grécka vláda sa zaväzuje ďalej znížiť náklady štátnej správy.

Lídri EÚ na tlačovej besede
Zobraziť galériu (6)
Lídri EÚ na tlačovej besede  (Zdroj: SITA)

Posilniť spoluprácu s veriteľskými inštitúciami

Plne normalizovať spoluprácu s veriteľskými inštitúciami. Vláda s nimi musí s dostatočným predstihom konzultovať a nechať si od nich schvaľovať všetky návrhy zákonov v relevantných oblastiach.

Preverenie nových zákonov

Grécka vláda preverí nové zákony s ohľadom na to, či neodporujú dohode s eurozónou z 20. februára a nie sú zneplatnením prijatých záväzkov.

Viac o téme: EuroKrízaSlovenskoGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu