Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Panika v Grécku z možného bankrotu: Vláda chce zatvárať banky!

Janis Varoufakis
Janis Varoufakis (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Grécka vláda zvažuje, že s účinnosťou od pondelka zavedie kontroly pohybu kapitálu a zatvorí domáce banky. Pre rozhlasovú stanicu BBC to uviedol v nedeľu grécky minister financií Janis Varoufakis. Vláda bude podľa neho postup konzultovať s príslušnými úradmi v Grécku a vo Frankfurte, kde sídli Európska centrálna banka.

Viac ako tretine bankomatov v Grécku v sobotu došla hotovosť po tom, ako Gréci v obave z ďalšieho vývoja v krajine začali vyberať peniaze zo svojich bankových kont. Podnetom pre ich znepokojenie bol zámer usporiadať referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny, ktorý v noci na sobotu oznámil premiér krajiny Alexis Tsipras. V noci na nedeľu jeho plán schválil aj parlament. Hlasovanie sa uskutoční 5. júla. Len v sobotu si Gréci z bankomatov vytiahli 600 mil. eur. 

Skupina ministrov financií eurozóny v sobotu odmietla žiadosť Grécka o predĺženie súčasnej úverovej dohody tak, aby platila aj v čase konania referenda. Znamená to, že záchranný program Grécko skončí 30. júna. K rovnakému dňu musia Atény splatiť MMF dlžnú čiastku 1,6 mld. eur. Bez vyplatenia peňazí z končiaceho programu však Atény na splnenie záväzkov nebudú mať peniaze.

Viac o téme: GréckoAlexis TsiprasJanis Varoufakis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu