Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Grécku nastala totálna panika z bankrotu: Rady pre Slovákov, ktorí tam idú na dovolenku

Protest v Grécko Zobraziť galériu (6)
Protest v Grécko (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécko je momentálne stredobodom pozornosti. Krajina zmietajúca sa s v ekonomických problémoch zavrela svoje banky a čaká ju referendum o ďalšom smerovaní. Dovolenkári, ktorí sú v Grécku, musia zvýšiť pozornosť a pripraviť sa na komplikácie. Prinášame vám prehľad aktuálnych informácií a praktických rád pre dovolenkárov.

Banky týždeň neotvoria

Grécke banky budú zatvorené do 6. júla, rozhodla tamojšia vláda po osemhodinovom zasadaní. O predĺžení alebo skrátení tohto obdobia môže rozhodnúť minister financií. Výber hotovosti z bankomatov bude obmedzený na 60 eur denne. Bankomaty začnú fungovať najneskôr dnes popoludní. Karty vydané v zahraničí však môžu byť použité v bankomatoch bez obmedzenia, čo poteší turistov. Mnohí totiž stáli v nedeľu pred bankomatmi v očakávaní, že obmedzenia sa dotknú aj ich. Online transakcie budú umožnené, aby si ľudia mohli platiť účty, nemôžu však posielať peniaze na účty v zahraničí. Podľa AP, ktorá sa odvolala na zdroje vo finančnom sektore, sa dnes neotvorí ani akciová burza v Aténach.

Grécky premiér Alexis Tsipras v nedeľu uviedol, že grécke banky zostanú v pondelok zatvorené a budú zavedené kontroly kapitálu. K tomuto kroku podľa neho prinútili Grécko európski partneri a Európska centrálna banka (ECB).

Alexis Tsipras
Zobraziť galériu (6)
Alexis Tsipras  (Zdroj: SITA)

Praktické rady pre Slovákov v Grécku

  1. Zoberte si so sebou väčšiu hotovosť

Do Grécka si so sebou zoberte viac hotovosti ako len na bežné drobné výdavky. Vyhnete sa tak možnému problému s jej prípadným nedostatkom.

  1. Nezabudnite si doma platobné karty

Platobné karty sú takisto nevyhnutnou súčasťou. Majte so sebou debetnú aj kreditnú kartu. Pri platení debetnou kartou používate peniaze z vlastného účtu, ak platíte kreditnou, používate peniaze banky. Ak peniaze vrátite v bezúročnom období, čo je v prípade ČSOB 55 dní, používate ich bez žiadneho úroku navyše.

  1. Platba kartou v obchodoch je možná

Platenie kartou je možné a neobmedzené. Odporúčame mať pri sebe karty dvoch kartových spoločností VISA a MasterCard. Či v obchode je platobný terminál, zistíte úplne jednoducho. Na viditeľnom mieste – pri dverách alebo pokladni by malo byť logo tej-ktorej kartovej spoločnosti, ktorou sa dá na uvedenom mieste platiť.

  1. Výbery z bankomatov pre zahraničných turistov by mali byť podľa aktuálnych informácií bez limitov

Napriek zverejneným ínformáciám denného limitu na výber z bankomatu vo výške 60 eur na jednu grécku kartu by mali byť výbery z bankomatov pre zahraničných turistov bez obmedzenia. Otázkou však zostáva, či bankomaty budú mať dostatok hotovosti. Dovolenkárom preto odporúčame zobrať si sebou hotovosť a platobné karty.

V Grécku nastala totálna
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: zoznam)

Ministerstvo zahraničných vecí radí Slovákom

Vzhľadom na rozhodnutie gréckych orgánov o uzavretí bánk do pondelka 6.júla odporúčame slovenským občanom cestujúcim do Grécka mať so sebou dostatočnú hotovosť pokrývajúcu predpokladané potreby počas pobytu v tejto krajine. Používanie debetných a kreditných kariet môže byť nedostupné alebo obmedzené pokiaľ ide o platby i výbery hotovosti z bankomatov. Pri používaní hotovosti je potrebné byť obozretným a primerane sa chrániť pred jej stratou či odcudzením napr. aj využívaním hotelových sejfov. Odporúčame tiež sledovať informácie v médiách, na internetovej stránke Ministerstva zahraničných vecí SR a takisto na stránke alebo facebookovom profile Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Aténach.

Protest v Grécko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Opozícia sa búri

Grécky premiér Alexis Tsipras by mal zrušiť plány na referendum o prijatí podmienok medzinárodných veriteľov a pokúsiť sa vytvoriť vládu národnej jednoty, povedal dnes vodca hlavnej opozície Antonis Samaras. "Naša krajina potrebuje zostať v srdci Európy a v eurozóne. Pán Tsipras musí pokračovať vo vyjednávaniach," citovala Samarasa tlačová agentúra Reuters. "Ak to nedokáže sám, mal by sa pokúsiť o veľký národný konsenzus," povedal Samaras v narážke na vládu národnej jednoty.

Imigranti protestujú na gréckom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Obama aj Merkelová chcú Grécko v eurozóne

Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová spolu dnes hovorili a zhodli sa, že je "mimoriadne dôležité" nájsť možnosti, ako udržať Grécko v eurozóne, informoval Biely dom. "Lídri potvrdili, že ich ekonomické tímy starostlivo monitorujú situáciu a zostanú v úzkom kontakte," citovala z vyhlásenia Bieleho domu agentúra Reuters. "Obaja sa zhodli, že je mimoriadne dôležité urobiť všetko pre návrat na cestu, ktorá umožní Grécku obnoviť reformy a rast v rámci eurozóny."

Protest v Grécko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: BankyEuroGréckoEurokríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu