Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vodca opozície v Grécku vyzval na zrušenie referenda: Chce vládu národnej jednoty!

Alexis Samaras
Alexis Samaras (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Grécky premiér Alexis Tsipras by mal zrušiť plány na referendum o prijatí podmienok medzinárodných veriteľov a pokúsiť sa vytvoriť vládu národnej jednoty, povedal dnes vodca hlavnej opozície Antonis Samaras.

"Naša krajina potrebuje zostať v srdci Európy a v eurozóne. Pán Tsipras musí pokračovať vo vyjednávaniach," citovala Samarasa tlačová agentúra Reuters. "Ak to nedokáže sám, mal by sa pokúsiť o veľký národný konsenzus," povedal Samaras v narážke na vládu národnej jednoty.

Rokovania medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi sa neočakávane zastavili, keď Tsipras oznámil, že sa 5. júla uskutoční narýchlo pripravené referendum. Grécko zavedie kontrolu kapitálu a banky v krajine zostanú v pondelok zatvorené po tom, ako veritelia odmietli predĺžiť poskytovanie záchranného programu a ľudia stáli v radoch pred bankomatmi, z ktorých vyťahovali hotovosť zo svojich účtov. Grécky premiér dnes vo večernom príhovore k spoluobčanom povedal, že Grécko bude pokračovať v žiadaní o krátkodobé predĺženie záchranného programu za 30. jún. 

"Nedávne rozhodnutia Euroskupiny a Európskej centrálnej banky majú iba jeden cieľ: pokúsiť sa umlčať vôľu Grékov," povedal premiér o rozhodnutí ministrov financií eurozóny odmietnuť žiadosť Grécka o  predĺženie záchranného programu do júla. "Neuspejú. Stane sa pravý opak: Gréci budú stáť pevne na svojom s o to väčšou tvrdohlavosťou. Dôstojnosť Grékov, ktorí čelia vydieraniu a nespravodlivosti, vyšle posolstvo nádeje a pýchy do celej Európy," citovala ho agentúra DPA.

Macedónsko zavádza opatrenia na obmedzenie odlivu kapitálu do Grécka 

Macedónska centrálna banka nariadila všetkým bankám v krajine vybrať vklady z bánk v Grécku. Oznámila, že zavádza "preventívne opatrenia" s cieľom obmedziť budúci odliv kapitálu k svojmu južnému susedovi, informovala v nedeľu agentúra Reuters.

"Ide o ochranné opatrenia dočasného charakteru s cieľom čeliť nebezpečenstvu prípadného väčšieho odlivu kapitálu z Macedónska k jeho južnému susedovi, ktoré môže spôsobiť významné narušenie platobnej bilancie a stability finančného systému," uviedla macedónska centrálna banka vo vyhlásení. Dodala, že kapitálové obmedzenia sa budú vzťahovať len na budúce transakcie, nie na už uzavreté dohody medzi macedónskymi a gréckymi subjektmi.

Grécke banky budú zatvorené do 6. júla 

Rozhodla tak tamojšia vláda po osemhodinovom zasadaní, informovala dnes agentúra AP. O predĺžení alebo skrátení tohto obdobia môže rozhodnúť minister financií. Výber hotovosti z bankomatov bude obmedzený na 60 eur denne. Bankomaty začnú fungovať najneskôr dnes popoludní. Karty vydané v zahraničí však môžu byť použité v bankomatoch bez obmedzenia, čo poteší turistov. Mnohí totiž stáli v nedeľu pred bankomatmi v očakávaní, že obmedzenia sa dotknú aj ich.

Online transakcie budú umožnené, aby si ľudia mohli platiť účty, nemôžu však posielať peniaze na účty v zahraničí. Podľa AP, ktorá sa odvolala na zdroje vo finančnom sektore, sa dnes neotvorí ani akciová burza v Aténach.

Grécka Rada pre finančnú stabilitu údajne odporučila zatvoriť banky na šesť dní 

Grécka Rada pre finančnú stabilitu odporučila nechať grécke banky zatvorené po dobu nasledujúcich šiestich pracovných dní, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Rada podľa neho taktiež odporučila, aby bankomaty zostali v pondelok zatvorené a aby od utorka, keď ich otvoria, denný výber nepresiahol 60 eur. Odporúčaný limit by sa vzťahoval na držiteľov gréckych bankových kariet. Výšku výberu pre držiteľov zahraničných kariet stanovia ich banky.

Grécky premiér Alexis Tsipras predtým uviedol, že grécke banky zostanú v pondelok zatvorené a budú zavedené kontroly kapitálu. K tomuto kroku podľa neho prinútili Grécko európski partneri a Európska centrálna banka (ECB). Zdôraznil, že neustúpi od plánu usporiadať na budúcu nedeľu referendum o tom, či má Grécko prijať podmienky medzinárodných veriteľov.

Banky zostanú v pondelok zatvorené 

Grécke banky zostanú v pondelok zatvorené a budú zavedené kontroly kapitálu, oznámil dnes večer v televízii grécky premiér Alexis Tsipras. K tomuto kroku podľa neho prinútili Grécko európski partneri a Európska centrálna banka (ECB). Zdôraznil, že neustúpi od plánu usporiadať na budúcu nedeľu referendum o tom, či má Grécko prijať podmienky medzinárodných veriteľov.

"Odmietnutie žiadosti gréckej vlády o krátkodobé predĺženie (záchranného) programu je podľa európskych štandardov bezprecedentné, spochybňuje právo zvrchovaného národa rozhodnúť sa," povedal podľa agentúry Reuters Tsipras v televíznom príhovore k národu.

"Toto rozhodnutie viedlo dnes ECB k obmedzeniu hotovosti dostupnej gréckym bankám a prinútilo grécku centrálnu banku navrhnúť bankové prázdniny a obmedziť výbery z bánk." Premiér nepovedal ako dlho budú banky zatvorené ani nič bližšieho o obmedzeniach, ktoré budú uplatnené na pohyb kapitálu.

Viac o téme: GréckoAntonis SamarasAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu