Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tvrdohlaví Gréci: S podmienkami pomoci nesúhlasia, hrozia voľbami!

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Napriek tomu, že Grécku sa čas rýchlo kráti, ostré prejavy z jeho strany neustávajú. Najnovšie sa opäť ozval minister práce Panos Skurletis, podľa ktorého sa Grécko možno nevyhne predčasným voľbám, ak medzinárodní veritelia neustúpia zo svojich požiadaviek.

Atény nesúhlasia ani s podmienkami spojenými s ponukou na predĺženie záchranného programu. Cez víkend sa pritom opäť zídu ministri financií eurozóny, aby sa poslednýkrát pokúsili zabrániť platobnej neschopnosti krajiny. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

"Vždy, keď sa Grécko blíži k riešeniu, prídu a povedia, aby sme priviedli ešte nejakých dôchodcov na popravu," vyhlásil Skurletis pre televíziu Mega smerom k veriteľom. Je tak možné, dodal, že v Grécku sa nakoniec budú musieť uskutočniť predčasné voľby, ak veritelia budú aj naďalej trvať na takých podmienkach, na ktoré grécka vláda nedostala od svojich voličov mandát.

Veritelia predložili nový návrh, aby sa Grécko vyhlo platobnej neschopnosti. Ponúkli predĺženie záchranného programu o päť mesiacov, teda do konca novembra. Atény by pritom získali okolo 15,5 miliardy eur, ktoré by im umožnili splácať dlh. Prvú čiastku 1,8 miliardy eur by mohlo Grécko získať už do 30. júna, aby malo šancu splatiť dlh voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF). Ten dosahuje takmer 1,6 miliardy eur. Podmienkou je však súhlas s návrhmi veriteľov v oblasti reforiem, ktoré Grécko bude musieť zrealizovať.

Podľa zdrojov z Atén však grécka vláda návrh veriteľov, o ktorom s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom rokovali na okraj summitu lídrov Európskej únie v Bruseli nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande, odmietla. Ako informoval na svojej internetovej stránke britský denník Guardian, podľa Grékov navrhovaná suma (15,5 miliardy eur) nie je na pokrytie finančných potrieb krajiny dostatočná a navyše navrhované podmienky by iba prehĺbili recesiu v Grécku. Tsipras zároveň uviedol, že "nechápe, prečo veritelia stále trvajú na takých tvrdých požiadavkách voči krajine".

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa v tejto súvislosti nechal počuť, že Grécko musí dodržiavať iba také isté pravidlá eurozóny ako iní členovia bloku. "Ani jedna z krajín menovej únie si nemôže dovoliť neobmedzene míňať na úkor ostatných," vyhlásil Schäuble vo Frankfurte nad Mohanom smerom k Aténam.

Trhy teraz čakajú na sobotňajšiu schôdzku (27.6.) ministrov financií eurozóny, ktorá sa podľa nových informácií začne o 14.00 h SELČ. Bude to už ich piata schôdzka ku gréckej kríze za 10 dní. Ako uviedol šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, na tejto schôdzke už bude musieť padnúť verdikt. "Ináč bude príliš neskoro," varoval.

Viac o téme: GréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu