Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Grékov čaká kritické referendum: Opozícia vyzýva Tsiprasa, aby odstúpil

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky premiér Alexis Tsipras dnes vyhlásil referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Plebiscit sa uskutoční 5. júla, informovala agentúra Reuters.

Tsipras zároveň oznámil, že Grécko vzhľadom na referendum požiada o niekoľkodňové predĺženie záchranného programu, ktorý má vypršať 30. júna. Jeho vláda v piatok odmietla veriteľmi navrhovanú dohodu ako nepostačujúcu.

"Tieto návrhy, ktoré jasne porušujú európske pravidlá, ako aj základné práva na prácu, rovnosť a dôstojnosť, ukazujú, že cieľom niektorých našich partnerov a inštitúcií nie je životaschopná dohoda všetkých strán, ale poníženie celého národa," uviedol Tsipras v príhovore vysielanom štátnou televíziou.

Vypísanie referenda by mal ešte dnes potvrdiť aj grécky parlament. Ak by Gréci v hlasovaní úsporné opatrenia nadiktované veriteľmi odmietli, znamenalo by to pre Atény zrejme bankrot a následný odchod z eurozóny.

Štátny minister Nikos Pappas vyjadril presvedčenie o tom, že Gréci v referende odmietnu dohodu navrhovanú veriteľmi. Rovnaký postoj má aj pravicová strana ANEL, vládnuca strana Syriza či minister rozvoja Panajiotis Lafazanis.

Strana PASOK vyzvala premiéra Tsiprasa, aby odstúpil

Grécka socialistická strana PASOK vyzvala dnes na odstúpenie premiéra Alexisa Tsiprasa po tom, ako vyhlásil referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. "Keďže pán Tsipras nie je schopný urobiť zodpovedné rozhodnutia, mal by odstúpiť a nechať občanov rozhodnúť o ich budúcnosti prostredníctvom volieb," uviedla predsedníčka strany Fofi Gennimatová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Tsiprasa v tejto súvislosti slovne napadol aj opozičný líder Antonis Samaras, podľa ktorého daný krok privedie krajinu k stretu záujmov s Európou. "Európska identita je úspechom Grécka, a strana Nová demokracia stojí pevne na strane demokracie a Európy," uviedol Samaras, bývalý ministerský predseda.

"Tsipras priviedol štát do úplnej patovej situácie - medzi neakceptovateľnú dohodu a odchod z eurozóny," konštatoval Samaras, podľa ktorého bude pripravované júlové referendum o tom, či Grécko povie Európe "áno" alebo "nie".

Viac o téme: GréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu